Helyi közélet

2008.12.28. 08:11

Angyalhang

<p>Eljött hozzánk az angyal. Az a karácsonyi angyal, amely a magyar költészetben és zenében rejtezik, s ünnepi békességet hoz a szívekbe. <br />Bényei József jegyzete</p>

E rádiójegyzetek írója hosszú-hosszú évek óta – amióta a recenzens szerepét vállalta – soha nem írt műsorokhoz előzetes ajánlót. Most mégis ezt teszi, és szeretné a rádióhallgatók figyelmébe ajánlani a Bartók rádió december 24-i és 25-i este 18 órai műsorát.

Angyal követ angyalt címen magyar költők verseiből, elbeszéléseiből és magyar zeneszerzők karácsonyi muzsikájából hangzik el összeállítás két részben. Ajánlom ezt a műsort azért, mert a Magyar Rádió adásaiból újabban jószerint kiszorult a vers. Alig-alig jelennek meg a költők alkotásai, a Bartók Rádió esti verses összeállításai – pl. a hangversenyek szünetében – megritkultak.

Ajánlom másrészt azért, mert a karácsony és a költészet egypetéjű ikrek, nagyon is összetartoznak. És ez a kétestés versműsor (Lehoczky Orsolya és Magyar Kornél összeállítása) nagyon sok szépet ígér. A költők közül többek között Aranyt, Babitsot, Bella Istvánt, Kormos Istvánt,Reményiket, Sík Sándort, prózai írásokkal Gárdonyit, Kosztolányit, Mórát, Pilinszkyt, a zeneszerzők között Bartókot, Kodályt, Dohnányit, Kocsár Miklóst, Weiner Leót várhatjuk. Igaz, hogy ha én szerkeszteném a műsort, bizonyosan nem hagyom ki Adyt, József Attilát, Juhász Gyulát, Nagy Lászlót, Kányádi Sándort – illetve gyönyörűséges karácsonyi ihletettségű verseiket.

De hát minden nem fér be egyetlen műsorba. Bizakodom azonban, hogy a jövőben gyakrabban szólalnak meg a magyar költészet remekei a rádióban, nem csupán akkor, ha a karácsonyi angyalok csengettyűznek az ablakok alatt.
A vers ünnep. A lélek belső tartása, amely segít elviselni szükséget, szomorúságot, életet.

És erre a tartásra nem csak karácsonykor van szüksége a halandó embernek. A létezés mindennapos küzdelme is igényli a költők tiszta szavát.
– Bényei József –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában