Helyi közélet

2008.10.03. 11:11

Zuhanás a hajdú-bihari égről

<p>Aggasztott ugyan, hogy leérkezésünk helye még nem meghatározott, és a körülményekhez viszonyítva alakul, illetve a szélerősség sem volt igazán alkalmas utas szállítására, de bíztam a gyakorlott ballonosokban. <DIA alt="Hőlégballonnal Debrecen felett 2008.10.03." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/H__337_l_gballonnal_Debrecen_felett_2008_10/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Hőlégballonnal Debrecen felett 2008.10.03." src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Detonáltunk. Na nem robbantottunk fel semmit, de közel hasonló érzés volt, amikor a hőlégballon kosara az oldalára fordult, s a szántóföldön fickándozott valahol a semmi közepén, össze vissza dobálva minket a belsejében. Néhány tíz méteren át csúsztunk a szántásban, neki-neki ütődve a földrögöknek, ezt hívják „hőlégballonozós nyelven” detonálásnak.

Nyíri Áronnal és Farkas Istvánnal emelkedtem el a talajtól, s himbálództam Hajdú Bihar megye szeles egén szerda délután. A csapathoz tartozott még Döme Tibor is, aki társaihoz hasonlóan évek óta repül.

Előkészület a VB-re

Idén is Debrecen és környéke ad otthont a hőlégballon nemzeti bajnokságnak, most október elsejétől harmadikáig, ami egyben nemzetközi viadal is.

Poór Zoltán, a rendezvény média-felelőse elmondta, tizennyolc csapat indult, amelyek közt volt litván, osztrák, cseh, belga, a többiek pedig magyar színekben indultak. A szerda reggeli felszállás elmaradt ugyan, hiszen hatalmas széllökések voltak a térségben, délután fél hatkor azonban megkapták az engedélyt a csapatok, így Hajdúszoboszló repülőteréről a magasba emelkedhettek a hatalmas lufik.

Azért is fontos ez a verseny, mivel 2010-ben ugyanitt rendezik a világbajnokságot, így joggal tekinthetik ezt a versenyzők a nagy megmérettetés főpróbájának.

Miért nincs utánpótlás?

Nyíri Áron, aki pusztán harminc éves, de már 1998 óta ballonozik, elmondta, az Archimedesz törvényére alapuló technikai sporthoz szükség van meteorológiai, térképolvasási ismeretekre, nélkülözhetetlen kelléke pedig a GPS, a logger, ami repülési adatrögzítő, és természetesen maga a “jármű”, melynek ára öt-hatmillió forinttól kezdődik. Emellett a fenntartása is sokba kerül.

Ezzel is magyarázza, hogy az utóbbi időben megcsappant a pilóták száma és több klub is tönkre ment, „hiszen csak az, hogy a garázsban áll a ballon, évente kétszázezer-félmillió forintra is kijöhet. Amikor ugyanis csatlakoztunk az Unióhoz, más biztosítási kategóriába kerültünk, amivel megnehezítették a dolgunkat”-mondja. Hozzátette, hogy Magyarországon jóval nehezebb szponzorokat találni, míg például Japánban presztízs-kérdés a cégeknek, hogy legyen csapatuk.

Magyarországon ’77 óta van jelen ez a sport, de sosem volt még halálos baleset.”- tudtam meg pilótámtól, így teljes nyugalommal ugrottam be a kosárba indulásnál. Aggasztott ugyan, hogy leérkezésünk helye még nem meghatározott, és a körülményekhez viszonyítva alakul, illetve a szélerősség sem volt igazán alkalmas utas szállítására, de bíztam a gyakorlott ballonosokban.

Különleges helyzetekbe is keveredhet az ember

Nyíri Áron elmesélte, volt olyan eset, amikor egy faluban, egy ház kertjében landoltak, mivel olyan alacsonyan szálltak, hogy beszélgetésbe elegyedtek a tulajjal, s amíg megérkezett a csapat utolsó tagja autóval a holmikért és természetesen értük, addigra megvendégelték őket palacsintával.
De ahogy mondani szokták, ez sem csupa játék és mese, hiszen komoly feladatokat kell végrehajtaniuk a csapatoknak. Két pontot is kijelöltek a szervezők a verseny első napján, ahova a markereket (szalag a rajtszámmal, melyek végén gabonazacskó található súlyozásként) kellett dobni. A cél, minél közelebb érkezzen a „pántlika” a megszabott helyhez. Ez viszont még nem elég a győzelemhez.

A versenybírák azt is nézik, ki milyen magasról engedte el azt, s milyen utat járt be közben a hőlégballon.

„Fontos, hogy minél gyorsabban át kell törni a nem megfelelő levegőrétegeken”- mondta a pilótám, mivel magasságonként máshogy fúj a szél, így fent csak a magassággal tudnak manipulálni.

Landolás után csak abban bízhat az ember, hogy GPS alapján megtalálja őt a kocsi, amivel rádión tartják a kapcsolatot egész úton. Döme Tibor is ránk talált. Azt mondta, nem baj, hogy ő most nem repülhetett, hiszen mindig szükség van egy segítőre. Legközelebb majd ő is felszáll, és más marad lent.

Csütörtökön már kedvezőbb volt a széljárás, így reggel és este is el tudtak indulni a ballonok. Előbb Hajdúszovátról emelkedtek fel, Tégláskert és Dombostanya légterét érintve landoltak Hajdúsámsonban. Míg a délutáni felszállás Hajdúszoboszló mellől történt, s Látókép környékére érkeztek. Esténként pedig a Kossuth téren függeszkedtek a versenyzők.
Balogh Zsuzsa

Kapcsolódó anyagok:

  • Hõlégballonok Debrecen egén
  • Debrecen felülnézetbõl
  • Debrecen felülrõl - légifotók Légifotók Debrecenrõl 2008.08.26.
  • Ezek is érdekelhetik