Helyi közélet

2008.10.10. 06:19

Varrott szemű kotlósok

<p>„Nyugodt, mint a kotlós, amelyiknek varrják a szemét...” – egyre inkább az a benyomásom, hogy ez az egyébként tréfás mondás a nemzetközi pénzpiacokra is vonatkoztatható; igaz, ellenkező előjellel.</p>

„Nyugodt, mint a kotlós, amelyiknek varrják a szemét...” – egyre inkább az a benyomásom, hogy ez az egyébként tréfás mondás a nemzetközi pénzpiacokra is vonatkoztatható; igaz, ellenkező előjellel.

Egyelőre úgy tűnik, hogy hiába az államok erőfeszítése és hat központi jegybank egyidejű fellépése, a pénzvilág csak nem akar megnyugodni.

Olyan ez az egész, mint ha minden egyes nyugalomra intő bejelentés (megmentjük XY pénzintézetet, a bankbetétekre korlátlan garanciát adunk, stb.) csak méginkább olaj lenne a tűzre.

Pedig ideje lenne valamennyi szereplőnek némi nyugalmat magára erőltetni, még mielőtt nagyobb baj lesz.

Miről is van szó? Amikor kevés a pénz a világban (bizalom hiányában a bankok egymásnak is egyre keményebb feltételekkel nyújtanak hitelt), akkor felértékelődik a lakossági megtakarítások szerepe.

Nem véletlen, hogy a kormányok egymás után jelentik be a bankbetétekre vonatkozó korlátlan garanciát.

Gondoljuk meg: mi történne, ha az emberek tömegesen vennék ki a pénzüket a kereskedelmi bankokból és vinnék át egy olyan országba, ahol nagyobb biztonságban tudják a megtakarításaikat?

Egyfelől olyan feszült társadalmi légkör jönne létre, amit a politika nehezen, sőt leginkább sehogy nem tudna kezelni, másfelől még nehezebbé válna és tovább drágulna a vállalkozások forráshoz jutása.

Ennek révén lelassulnának a beruházások, cégek mennének tönkre, munkahelyek tömegesen szűnnének meg.

Ezért különösen fontos, hogy mindenki próbáljon higgadt maradni; ami ugyanis most körülöttünk zajlik, az legalább annyira pszichológia, mint amennyire közgazdaságtan.

Petneházi Attila
E-mail:

[email protected]

 

  • Bankcsődnél nem veszhet el a pénzünk! Biztos?
  • Mindenki szabaduljon papírjaitól
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában