Helyi közélet

2008.10.18. 09:13

Száguldás a földhöz közel – kilencévesen

<p>Egy második és egy harmadik helyezéssel büszkélkedhet a debreceni Szalontai Attila az országos gokartbajnokság kadett kategóriájában az idén.</p>

A kilencéves fiatalember eredménye azért is különösen figyelemre méltó, hiszen mindössze második éve gokartozik.
A tavalyi „tanulóesztendő” volt, s ez az első év, amikor már versenyzik – tudtuk meg Attilától és édesapjától.
Nem véletlen a technikai sportok iránti érdeklődés – derült ki a beszélgetés során. Attila édesapja korábban ralizott, s egy barátjuk invitálására ellátogattak Máriapócsra, ahol a fiú kipróbálta a gokartozást, és nagyon ügyesnek bizonyult. Kun József csapatvezető meglátta benne a tehetséget, és biztatta, segítette, így Attila ma már a Rabócsiring versenyzője.
A bajnokság nyolc versenyből állt – a család nem tudott mindegyiken részt venni –, a megmérettetések jobbára a Dunántúlon vannak. Ebben a régióban csupán Máriapócson vannak megfelelő körülmények a versenyzéshez. Nem véletlen tehát, hogy a 14 fős mezőnyben Attila az egyetlen gyerek a Tiszától keletre.

Biztonsággal az utakon

Az idei bajnokságnak vége van, jövőre másik kategóriában szeretnének indulni – osztja meg velünk terveit apa és fia. – Van rá esély, hogy a mezőny elejében szerepeljen – bizakodott idősebb Szalontai Attila.
A tervekről faggatva a kilencéves gokartost, szóba került a Forma–1 – a sztárok is így kezdték –, de nagyon racionális a gyermek és az apa is: az nagyon távoli, elérhetetlen. – Az a cél, hogy jövőre is tudjunk menni, és minél jobban sikerüljön az évad – mondta az édesapa. Hozzátette: már azért megéri mindez, hogy Attila olyan vezetéstechnikai biztonságra tegyen szert a gokartpályákon, ami később, felnőttként segíti őt a közlekedésben, s nem az utakon akar majd versenyezni.

Százas tempóval egyenesben

Attila használtan vett gokartja 350 ezer forintba került, de mint az édesapa elmondta, ez szerényebb járgány, ennél drágább és modernebb technikával induló gyerekekkel is meg kell mérkőznie fiának. Ennek tükrében is dicséretes a debreceni sportoló eredménye. A gyerekek speciális szerelésben ülnek a járművekbe – borda-, nyak-, térdvédő és sisak óvja épségüket –, a benzinköltség nem jelentős, viszont gumikból állandóan újat kell venni. Támogatók nincsenek, noha jól jönne a segítség – tette hozzá idősebb Szalontai Attila. A versenyek egyébiránt meglehetősen látványosak, a gyerekek előzgetik egymást, időnként előfordulnak borulások is. Attilának is volt már balesete, de szerencsére nem esett baja, bár – mint mondta – megijedt. Igaz, annyira nem, hogy elmenjen a kedve a száguldástól. Merthogy a gyerekek nem mennek lassan: az egyenesekben elérik a 100 kilométeres óránkénti sebességet, az átlagtempó pedig körülbelül 80 kilométer/óra.

Ezek is érdekelhetik