Helyi közélet

2008.10.07. 06:37

Péntektől az influenza ellen

<p>Debrecen–Csütörtök reggeltől mehetnek a háziorvosi rendelők munkatársai az influenza elleni oltóanyagokért, így pénteken már lehet kérni a védőoltást – tudtuk meg Balogh Évától, az ÁNTSZ debreceni kistérségének tiszti főorvosától.</p>

– Arra, hogy ki kaphatja meg ingyen a vakcinát, rizikócsoportok vannak meghatározva – magyarázta.

Az első ilyen csoport szerint a hatvan év felettiek, a krónikus megbetegedésben szenvedők, illetve a szociális és egészségügyi intézetekben huzamosabb ideig ápoltak juthatnak hozzá térítésmentesen a védőoltáshoz.

A szociális intézetekben és az egészségügyi ellátásban dolgozóknak is ingyenes – különösen az intenzív osztályon fontos, hogy a legyengült betegek ez által is védve legyenek az influenzától. Az utolsó rizikócsoport tagjai a baromfi ágazatban tevékenykedők, nekik sem kell fizetni a vakcinákért.
Akik egyik veszélyeztetettségi kategóriába sem tartoznak, a háziorvostól térítés ellenében kérhetik az oltást.
– Mindenképpen ajánljuk az idősebbeknek a vírus elleni védekezést, hiszen az oltás megrövidíti és enyhíti a betegség lefolyását – tanácsolta Balog Éva, majd hozzátette: gyerekeknek is lehet kérni, fél éves kortól három éves korig a gyermekek számára előállított oltóanyagot kapják.
Az oltóanyag mindhárom összetevőjén – több esztendő után – idén változtatott az Egészségügyi Világszervezet (WHO), hogy a legújabb vírustörzsek ellen is hatásos legyen. A injekció mellékhatásaként helyi bőrpír, esetleg duzzanat vagy hőemelkedés előfordulhat, azonban ezek a tünetek hamar eltűnnek.

  • Influenza elleni védőoltás
  • Influenza vagy megfázás, tudnivalók szezon előtt
  • Megtalálták az influenza elleni csodavakcinát?
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában