Helyi közélet

2008.10.19. 14:30

Nemzeti Csúcsta(nácsta)lanság

<p>Van szándék arra, hogy a kormányzati és politikai döntésekben óvatosság és széleskörű konszenzus nyilvánuljon meg. Ugyanakkor nem vártam, hogy közjogi döntés születik.</p>

Nem érzékelte az álláspontok közeledését Pálinkás József, az MTA elnöke:
– Azt vártam, hogy a politikai, gazdasági és pénzügyi élet szereplői párbeszédet folytatnak majd a jelen pénzügyi és az előttünk álló gazdasági válságról, és megoldásokat ajánlanak. Van szándék arra, hogy a kormányzati és politikai döntésekben óvatosság és széleskörű konszenzus nyilvánuljon meg. Felhívta a figyelmet arra, hogy mindenki a maga helyén tegye meg, amit neki meg kell tennie! Ugyanakkor nem vártam, hogy közjogi döntés születik. A politikai élet szereplői másfajta megoldásokat javasolnak. Azt viszont demonstrálta a tanácskozás, hogy valamennyien foglalkoznak a válság megoldásának keresésével, erős szakértői háttér dolgozik mögöttük; és ha szükséges, hajlandóak majd kompromisszumra is. Azon igyekeznek, a válság minél kisebb mértékben érintse a lakosságot, azokat kerülje el, akik leginkább sérülékenyek. A kormány néhány intézkedését pozitívnak értékelem, így azt, hogy a most bajban levő devizahiteleseknek ideiglenes segítséget szándékozik adni. A válság fölhívta a figyelmet arra is, hogy felelőtlenül sem felvenni, sem adni nem szabad hitelt!

– A Nemzeti Csúcson bebizonyosodott, hogy Sólyom Lászlónak van igaza: az állam valóban nem így működik – mondta Kósa Lajos, Debrecen polgármestere. – Kiderült, hogy a meghívottak rendkívül különbözőképpen látják a helyzetet: a munkaadók egy része adót csökkentene, más része elhalasztaná azt, a munkavállalók egy része egyetért a bérek és nyugdíjak befagyasztásával, más része nem. Gyurcsány Ferenc igyekezett mindenkivel egyetérteni, azokkal is, akik egyenként homlokegyenest ellenkező állásponton voltak, ezzel ismét bebizonyítva, hogy nem csak alkalmatlan a kormányzásra, de vele nincs kiút a válságból!

Ezek is érdekelhetik