Helyi közélet

2008.10.17. 20:47

Napló TOP100 Klub a Divinus Hotelben

<p>A baj az, hogy megingott a bizalom a bankokban és az egész pénzügyi rendszerben; a következmények átterjedtek a reálgazdaságra is, és a szereplők irracionálisan viselkednek... <DIA alt="Top 100 fórum 2008.10.17." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Top_100_f_rum_2008_10_17_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Top 100 fórum 2008.10.17." src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Debrecen – A baj az, hogy megingott a bizalom a bankokban és az egész pénzügyi rendszerben; a következmények átterjedtek a reálgazdaságra is, és a szereplők irracionálisan viselkednek – összegezte Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház vezető elemzője a Divinus Hotelben pénteken megtartott Napló TOP100 Fórumon. Hozzátette: a magyar bankrendszer stabil, mert mindig is óvatosabb és kockázatkerülőbb volt a nyugatiaknál.

– A pániknak nincs közgazdasági alapja, de sokat számít, hogy a befektetők, kockázatelemzők mit gondolnak rólunk.

Csak követni tudjuk

– A tények egyik napról a másikra bizonytalanná válnak, sok tekintetben csupán követni tudjuk az eseményeket – véli ifj. Nyers Rezső. – Mostanáig csak az USA-ban 3000 milliárd dollár a kár, szemben a kezdetben becsült 5-700 millióval – hallhatta a megdöbbentő adatokat a termet megtöltő 100 főnyi közönség.

Arról is értesülhettek azonban, hogy hazánk pénzügyi rendszere eddig jól vizsgázott, és az átmenetileg fellépő devizahiányra az EU központi bankjától kapott 5 milliárd eurós hitelkeret megoldást nyújt.

– Most a legfontosabb a bizalomerősítés, és muszáj elkezdeni a makrogazdaság sérülékenységének csökkentését! – hangsúlyozta a Magyar Bankszövetség főtitkára.

Lesznek nyertesei is

– Hál’ Istennek, a nép nem pánikol – jegyezte meg elöljáróban Bod Péter Ákos, a jegybank korábbi elnöke.

– Kína felől nézve nem akkora ügy, két országcsoport égette meg magát: míg Európát és az USA-t összesen 400, addig Ázsiát csak 25 milliárd dolláros veszteség érte.

A világ gazdaságában a pénzügyi válság fel fog szívódni. Nagyobb baj, hogy csökkennek a beruházások és a fejlesztések. Magyarországot nagyon rosszkor találta el a krízis, de megmutatja, hogy változtatni kell, például felgyorsítani az eurozónához történő csatlakozást.
A többieknél optimistábban látja a helyzetet Szűcs Roland, a Magyar Telekom képviselője. Ő úgy gondolja, bár természetesen lesznek a válságnak vesztesei, de nyertesei is; egyfajta piaci tisztulás fog bekövetkezni.

– Felértékelődik a versenyképesség – hangsúlyozta. – A rugalmasan reagáló, hatékonyan termelő, a költségeket jól strukturáló cégek megerősödhetnek. Az is lehet, hogy a gyengülő forint megdrágítja a külföldi árukat, és akkor inkább magyar terméket veszünk – mondta.

Ezek is érdekelhetik