Helyi közélet

2008.10.02. 09:35

Még nem tiszta Amerika

<p>A magyarok jó 95 százaléka nem igen jött izgalomba attól a hírtől, mely szerint ha és amennyiben minden kedvezően alakul, jövőre vízum nélkül sem fog utazni Amerikába. <STRONG>T. Szűcs József jegyzete.</STRONG></p>

Ám ha korábban esetleg akart, úgy órák hosszat állhatott sorba egy pesti téren, majd az amerikai követség épületében üldögélhetett volna félnapokat, hogy a szükséges papírokat egyáltalán benyújthassa.

A fenn- és itthon maradó öt százalék, amely jövőre tervbe vette, hogy az USA-ba utazik, feltéve ha nem dolgozni vagy tanulni akar, nekik ugyanis továbbra is szükséges a dokument, tehát örülhet a hírnek.

Bár nekik, s a többieknek is regisztráltatniuk kell magukat. Ám ha ez megtörtént, immár nyugodtan felugorhatunk az első gépre mondhatnánk, ha a sosem felejthető dátum (szeptember 11.) óta nem lenne alaposabb a légi utasok ellenőrzése, mint egy életmentő operáció.

Pedig már akkor sem kedélyes négyszemközti csetelésből állt az ellenőrzés, amikor 92 és 93-ban jelen sorok rovója először, másodszor és utoljára az Újvilágban járt.

Jut eszembe nemzeti légitársaságunk éppen akkor indította és most szüntette meg közvetlen, tengerentúli járatait, de így legalább a külföldi gép fedélzetére érve rögvest idegenben érezhetjük magunkat.

Mellesleg szólván, ahhoz a minket egyoldalúan sújtó vízumkötelezettség megszűnjék, ahhoz az is kell, hogy pl. akinek lejár a vízuma, idejében hazatérjen vagy turistaként ne vállaljon odakint munkát, mert erre nagyon zabosak arrafelé.

 

Vagyis, népünk legendás fegyelmezettségét és állam becsapására irányuló itthon is megnyilvánuló trükkjeit ismerve a mostani próbálkozásunkból sem igen lesz tartós a vízummentesség. Ha lesz egyáltalán.

tszucs @ naplo.haon.hu

  • Amerikába vízummentesen?
  • Ezek is érdekelhetik