Helyi közélet

2008.10.12. 15:47

Ligetaljai ízek, népi játékok, táncház

<p>Ősz terménybemutató, népi ételkóstoló, táncház várta az első alkalommal megrendezett Ligetaljai ízek napján az érdeklődőket nyírségi községben</p>

Nyíracsád (HBN – K. Z. E. ) – Bográcsban rotyogó, kemencében, lerben sülő, fővő helyi és tájjellegű ételspecialitások illata csábította a vendégeket a Ligetaljai ízek elnevezésű rendezvényre október 11-én délután a nyírségi községben. A művelődési ház bejárata előtt káposztás lecsó, slambuc, paprikás krumpli készült, a cinke, a káposztás és tört paszuly, a puliszka pedig a régi ízek praktikáit ismerő háziasszonyok konyhájából érkezett. A művelődési ház előterének minden zuga az ősz hangulatát idézte, a település lakóinak kertjéből mindenféle, különleges ízű, alakú, méretű termés került az asztalokra.
Vetélkedtek
Karvastagságú répa mellett emberfejnyi karalábé csücsült a kosárban, a mosolygó alma, körte mellett helyet kapott az öklömnyi dió, a kivi, a füge is. Káplár Ferencné kertjéből akkora takarmánytököt hoztak, hogy még talicskával is nehéz volt a helyére szállítani. A nagyterem délután a gyerekeké volt, ahol Kovács Ferencné vezetésével jó hangulatú, játékos vetélkedő zsivaja töltötte be a teret. A gyerekek morzsoltak kukoricát, krumplit hordtak, zsákban futottak, szőlőt ettek bekötött szemmel és ízléses terményképeket is ragasztottak. Bemutatkozott a Marozsán Tiborné vezette diákvállalkozás is, melynek keretében a gyerekek bőrből, fából készítettek ízléses tini ékszereket, de nem maradhatott el a játszóház és Bűténé Gyarmati Andrea arcfestő asztala előtt is hosszú sor állt egész délután.
Népi ételek kóstolója
Késő délutánra benépesült a művelődési ház, a helyieken kívül megérkeztek a környező települések vendégei is. A szíves kínálásnak senki sem tudott ellen állni, így nem kellett attól félni, hogy egyetlen morzsa, falat is marad az elkészült ételekből. Eztán került sor a Virágos Nyíracsádért akció nyerteseinek jutalmazására, majd az est hátralévő részében a nyírlugosi felnőtt néptánc csoport nyírségi leánytáncot mutatott be, és színpadra lépett a Sörleiné Trencsényi Emma és Szabó Lajos vezette Akác néptánc csoport is. A helyi népdalkör bemutatóját követően a Törköly zenekar húzta a talpalávalót a népi játékokat is bemutató táncház résztvevői számára.
A Virágos Nyíracsádért akció díjazottjai: Özv. Káplár Ferencé, Katona Jánosné, Nagy Mihályné, Kerti József, György Sándorné, Rácz János.

Ezek is érdekelhetik