Helyi közélet

2008.10.24. 13:15

Lacika a legfiatalabb szívátültetett volt

<p>Néhány nappal ezelőtt elhunyt Zanathy Lacika, aki 2003. január 7-én kapott új szivet. 12 évesen ő volt a legfiatalabb a hazai szívtranszplantáltak között.</p>

A műtét alatt azonban az agy néhány percig nem jutott oxigénhez, emiatt a gyermek nem tért többé magához. Öt évet és kilenc hónapot élt kómában.
Lacika szívbetegséggel született – amit valószínűleg az édesanyjától örökölt. Hét éves volt,amikor a család elvesztette a Mamát. Amint arról a Napló az eltelt évek során beszámolt, Lacikát otthon ápolta a család. Az öntudatlanság éber állapotában lévő beteg kinyitotta a szemét, s egy idő után nem volt szüksége lélegeztetőgépre sem. Sokalt javult az állapota: hangokat adott, érzelmei kiültek az arcára, lábát és kezét mozgatta – mesélték a Naplónak a műtétet követő évben testvérei és édesapja. 2005 januárjában betegőrző monitort kapott a család a Gyermekmentő Alapítványtól, mások pedig kisebb anyagi támogatásokat, kerékpárt juttattak el hozzájuk segítségképpen.
A folymatos fekvéstől a kamaszkorhoz közelítő kisfiú izmai sorvadásnak indultak, testén a sok forgatás, masszírozás ellenére is sebek keletkeztek. A család végtelen erőfeszítések árán mindent megtett, hogy a beteg gyermek gondosan ápolva, szeretetteli krönyezetben éljen. De már ez sem segített. A 17 éves korában elhunyt Zanathy Lacika emlékeikben örökké kisfiú marad.

Ezek is érdekelhetik