Helyi közélet

2008.10.14. 06:31

Új pláza nyílik Debrecenben

<p>A pláza-érzés nem új keletű, évek óta trónol városunkban már egy. Maga a léte, valljuk be, igen praktikus, hiszen minden egy helyen van, nem kell körbe járni a szétszórt üzleteket. <STRONG>Korábbi látványtervek a Fórumról:<DIA width="900" height="700" alt="A Fórum - belülről 2008.01.11."></DIA></STRONG>&#160;<A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/A_F_rum___bel_lr__337_l_2008_01_11_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="A Fórum - belülről 2008.01.11." src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A>&#160;&#160;<DIA width="900" height="700" alt="A Fórum - kívülről 2008.01.11."><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/A_F_rum___k_v_lr__337_l_2008_01_11_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="A Fórum - kívülről 2008.01.11." src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<STRONG>Videók:</STRONG><A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/recent/SANY0053-2.avi/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A>&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/SANY0054-2.avi/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></p>

Pláza lázban ég a város. Hamarosan nyílik még egy bevásárló központ, amiről megoszlanak a vélemények. Kell-e ez nekünk, debrecenieknek? Nem vagyunk elég urbánusak plusz néhány bolt nélkül is? Mit vált ki ez a fiatalokból?

Hallottam már olyat a villamososn, hogy trendi, vasalt hajú, tizenéves lányok arról vitatkoztak, jó-e egyáltalán, hogy azok a boltok nyílnak, amik eddig csak Budapesten voltak. Az egyik így érvelt: „Dehogy jó! Gondolj csak bele! Ha eddig voltak is egyedi cuccaink, mert felmentünk érte Pestre, most már nem lesznek, mert mindenki azokat fogja hordani!” Hát igen, szegény, de azért hozzá tette, hogy mindenesetre jól körbe fog nézni a Fórumban.

A pláza-érzés nem új keletű, évek óta trónol városunkban már egy. Maga a léte, valljuk be, igen praktikus, hiszen minden egy helyen van, nem kell körbe járni a szétszórt üzleteket. Aki viszont nosztalgiázni akar, még mindig megteheti, hogy a belvárosi helyeket nézegeti végig, de legtöbben elkényelmesedtek.

Nem is ez a legnagyobb baj azonban, hanem hogy fiatalok nagy része presztízs-heléynek tartja, s délutánokat töltenek a zárt komplexumban. Arra a kérdésre, hogy mit csinálnak, a válasz ennyi: plázázunk.

Ami annyit tesz, hogy ücsörögnek, s bámulják az odaérkezőket. Az egészségesek általában céllal mennek, megkérdezettjeink is úgy vélik, a bevásárlóközpont is arra való, hogy ott vásároljon az ember. De sokan úgy érzik, „menőbbek”, ha a napokat ott töltik el. Még akkor is, ha nem csinálnak semmit.

No de legyen. Lesz még egy hely, ahol el lehet téblábolni. A téli hónapokban úgyis jobban esik beülni egy meleg helyre.

Előzmények

Idén Fórum, jövőre színház is? (2008.01.11)

Februárban átadják az új vásárcsarnokot, október végére pedig elkészülhet a teljes beruházás. Bár a színház épülete szerkezet kész lesz, de az átadása csak a jövő év második felére várható.

 

Február elején átadják az új piacot. Tavaly májusban a beruházás első szakaszában már megnyitották a Pulykakakas üzlet és irodaházat, és várhatóan ősszel az új kulturális és kereskedelmi központ, a Debrecen Fórum is megnyithatja kapuit a Csapó, a Rákóczi és a Hunyadi utcák által határolt területen.

 

A Dexium kft. által kivitelezett beruházás keretében egy új, minden igényt kielégítő vásárcsarnokot vehetnek birtokba a kofák és a vásárlók. Az új piac épülete helyet ad harminc állandó üzletnek, illetve a hagyományos piaci elárusítást is egy új, kulturáltabb környezetbe helyezi át.

 

Külön közlekedők, és liftek is segítik az árusok munkáját. A legmodernebb A Debrecen Fórum nemcsak a bevásárlások színtere lesz, hiszen itt kap helyet az új kamaraszínház is, melynek munkaneve, s nem végleges elnevezése a Latinovits. Bár októberre elkészül a színház épülete, de csak kívülről, hiszen a belső kialakítás nem a Dexium feladata lesz.

 

A belső építészeti kivitelezésére és a színpadtechnika kialakítására a város a színház szerkezetkész épületének átadását követően írja ki a közbeszerzési eljárást, s a végleges névválasztás is csak akkor lesz esedékes – tudtuk meg Kósa Lajos polgármestertől. A négyszáz férőhelyes teátrum további kuriózuma, hogy az első emeleten kezdődik és körülbelül egy tízemeletes házzal megegyező magasságú lesz.

 

Nem lépték túl Gyetvai Attila szerint a munkálatok megfelelő ütemben haladnak, a bevásárló utca szerkezet építése közel kilencven százalékban már készen van. Bár a belső kialakítottság még csak húsz százalékos, de már most elkelt minden üzlet.

 

A Fórum „bevásárló utcáját” és több, mint száz üzletét a Csapó, és a Hunyadi utcák felől lehet majd megközelíteni, illetve lesz egy bejárat az új piac felől. Helyt kapott továbbá egy négyemeletes parkolóház is. A 25 milliárd forintos beruházás keretén belül megújult a Simonffy Emil Zeneiskola, melyet kibővítettek és felújítottak, és az emeletráépítéssel elkészült új szinten egy hangversenyterem és további tantermek kaptak helyet. Még várat magára a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola műemléképületének felújítása, mert a város úgy döntött, hogy a tetőszerkezet megújítását és a külső felújítást összekötik a nyílászárók cseréjével, de erre szintén közbeszerzési pályázatot kell kiírni. Pajna Zoltán alpolgármester és Leposa István, a Debreceni Közterület-felügyelet vezetője jövő hétfőn tartanak tájékoztatót a leendő asztalbérlők számára. F.Á.


    • Debrecenben a legnagyobb Alexandra könyváruház 2008.10.07.
  • Apolló üzletház Debrecenben Apolló Mozi alapkő letétel 2008.09.09.
  • Felújítják az Únió Áruházat
  • Bokrétával ünneplő munkások
  • Színház a Fórumban
  • Centrum: változatlan átváltozás
  • Új arcot kap a Gambrinus-köz 
  • Idén Fórum jövőre színház is
  • Ezek is érdekelhetik