Helyi közélet

2008.10.02. 05:29

Agráros bankárok

<p>Mondja csak fiacskám, milyen idegen anyag nem lehet a szarvasmarha térdüregében? Hát, professzor úr..., speciel piros üveggolyó... Hm. Hülye kérdésre, hülye válasz; 2-es...Petneházi Attila jegyzete.</p>

Szigorlaton: - Mondja csak fiacskám, milyen idegen anyag nem lehet a szarvasmarha térdüregében? Hát, professzor úr..., speciel piros üveggolyó... Hm. Hülye kérdésre, hülye válasz; 2-es – ez a történet azon legendák sorából való, amelyeket évizedek óta hallani volt agrárosoktól, és ami talán meg sem történt soha, mégis hozzátartozik az agrártudományi egyetem múltjához, az elmúlt 140 év patinájához.

Némi nosztalgiázásra mi adhatna jobb alkalmat, mint az az ünnepi ülés, amit a debreceni gazdasági és agrár-felsőoktatás alapításának 140. évfordulója alkalmából csütörtökön rendeznek a Debreceni Egyetem Agrár- és Műszaki Tudományok Centrumában.

Sok minden történt azóta, hogy a debreceni polgárok elhatározták, gazdasági agrár-felsőoktatási intézményt alapítanak, egyvalami azonban nem változott; a megújulásra való képesség.

Ez az, aminek az agráregyetem a létét köszönheti, azt, hogy lehet még mit ünnepelni. Pedig ha van a magyar gazdaságnak olyan ágazata, aminek a reformokból, a változásokból bőven kijutott az idők során, az a mezőgazdaság.

Gondoljunk csak a rendszerváltó évekre! A tulajdonviszonyok átalakultak, a szövetkezeteket gazdasági társaságok váltották fel, a földtulajdon és a földhasználat elvált egymástól, és az agrár-felsőoktatásnak ebben a feje tetejére állított világban kellett megtalálnia a helyét.

Aztán mi történt? Amikor agrármérnökökre kevésbé mutatkozott igény, a debreceni pénzintézetek vezetői posztjain egyre-másra tűntek fel volt agrárosok, sőt, még a tőzsdeparketten is találkozhattunk velük.

Szerencséjük volt, hiszen nekik az egyetemük valóban piacképes tudást adott...

Petneházi Attila
E-mail:[email protected]

Ezek is érdekelhetik