Helyi közélet

2008.10.13. 06:15

A randidrog nem csupán szülői riogatás

<p>Valóban létezik a randi-drog, amitől a lányok kaphatóak lesznek mindenre? Vagy csak a szülők találták, mert féltik szemük fényének szüzességét?</p>

Új drog terjed kis hazánkban. Olyan tudatmódosító ez, mellyel nem pusztán magunkban tehetünk kárt, nem elég, hogy függőséget okozhat, hanem ki is használhatjuk a másikat. Egyre több olyan történeteket hallunk az ismerős ismerősének az ismerősétől vagy látunk a televíziós sorozatokban, hogy a fiú belecsepegtetett valamit a lány italába, s máris kaphatóvá vált mindenre az ifjú hölgy. Permanens diáklány vadmacskává változik, de mindenesetre késznek érzi magát a közösülésre.

Legyintünk rá, s azt mondjuk: „Ó, hát túl sokat ivott a kicsike, aztán ráfogja a butaságát a másikra!” Persze előfordul ez is, és könnyen gondolhatjuk így, amíg valamelyik ismerősünkkel meg nem esik a szörnyű eset. Egy fiatal főiskolás lány, Anna mesélte el, hogy hasonlóképpen járt, mint a csak képernyőn látott fiatalok.

„A koliban kezdtük a bulizást, ittam már két vodkanarancsot, mikor kimentünk cigizni, a harmadikat a konyhában hagytam. Hozzánk csapódott egy félig-meddig idegen társaság is. Elindultunk a közeli szórakozóhelyre, s egy óra múlva már rosszul voltam. Szédültem, mint amikor nagyon részeg az ember, és nem is nagyon láttam. Hívtak egy taxit, hazavittek a barátaim, összesen hétszer hánytam aznap este. A szobatársaim mesélték, hogy álmomban is öklendeztem, és nem ébredtem fel arra sem, hogy szóltak hozzám. Mindent csak az ismerőseim elmondása alapján tudok, nem emlékszem az egész estéből semmire.” –meséli a lány, aki egyébként szívesen fogyaszt alkoholt, és jól is bírja a szervezete, ezért nem értette először, hogy árthat meg neki az a pár pohár.

„Persze később visszanéztem a bulifotókat, és beszéltem egy ismerősömmel, aki mindkét társaságot ismeri. Ő mondta, hogy az egyik srác drogos, és szokott folyékony extasyt használni, ez köztudott róla. Nyilván ő rakta bele az italomba a szert, mert amúgy semmi bajom nem lett volna. De az volt az egyetlen szerencsém, hogy velem voltak a barátaim, és vigyáztak rám."

Persze nem ez volt az egyetlen szerencséje a lánynak. Alig fél gramm már jelentősen csökkenti a gátlásokat, felszabadultságot, eufóriát okoz. A hatás tizenöt percen belül jelentkezik, nagyobb dózis esetén azonban el is ájulhatott volna. A randi-drogként emlegetett színtelen, szagtalan folyadék, a GHB (gamma-hidroxi-butirát), amit eredetileg orvosi célokra használtak, ám hamar kivonták a forgalomból, mivel túl sok kellemetlen mellékhatása van, például émelygés, hányás, látási és tudatzavarok, tehát nem puszta szülői riogatás a tini lányoknak. Talán érdemes példát venni Annáról, ő sosem hagyja már őrizetlenül a poharát, mert ugye sosem lehet tudni.

  • Buli egész héten
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában