Helyi közélet

2008.09.25. 15:09

Veszített a Volán

<p>Debrecen - Csütörtökön 3 órás vita után elfogadta a debreceni közgyűlés a helyi, autóbusszal végzett menetrend szerinti személyszállítás- közszolgáltatás ellátására vonatkozóan kiírt nyilvános pályázatra benyújtott ajánlatok értékelését.</p>

Az előkészítő bizottság javaslata alapján érvénytelennek nyilvánították a Hajdú Volán Zrt. ajánlatát. Így egyetlen jelölt maradt, a Cívisbusz Konzorcium nevében pályázó DKV Zrt.
A vita során az ellenzéki képviselők elsősorban azt kifogásolták, hogy a DKV bevétel-kiadás tervezetében egy 6-700 millió forintos különbözet mutatkozik, aminek nem látni a fedezetét, illetve vélelmezték, hogy azt a debreceni polgárokkal kívánja majd megfizettetni a vállalat.

A város vezetői többször hangsúlyozták: a pályázatnak feltétele volt annak vállalása, hogy az infláció mértékén túl nem emelkedhet a szállítási tarifa, illetve hogy az esetleges veszteségeket nem finanszírozza az önkormányzat.

Mintegy 600 volános sorsa a tét

Noha a közgyûlés döntését követõen a nyertes konzorcium képviselõje bejelentette, hogy a forgalmi területrõl a szükséges számú dolgozót átveszik, a Hajdú Volánnál egyelõre nem tudják, hogy ez pontosan mennyi embert jelentene. A közlekedési vállalatnál ma csak annyi biztos, hogy a helyi menetrend szerinti autóbusz-közlekedés esetleges megszûnésével náluk 600 dolgozó munkája válik feleslegessé.

Kérdésünkre, hogy a Hajdú Volán megtámadja-e a közgyûlés döntését, Zilahi-Sebess Géza vezérigazgató elmondta: Megítélésünk szerint a pályázatunk érvényes volt, ha pedig így van, akkor a mienk lett volna a jobb ajánlat. Most jogi szakértõk bevonásával vizsgáljuk a határozatot, és utána döntjük el, hogy mit teszünk.

A cégvezetõ hozzátette, hogy a várossal kötött közszolgáltatási szerzõdésük továbbra is érvényben van, a szolgáltatást jövõ nyárig annak megfelelõen végzik tovább.

  • Vita a buszközlekedésrõl: élõ közvetítés!
  • Bírálják a pályázatot
  • Későn ébredt az egyesület
  • Volánnal, vagy anélkül?
  • Napirenden a busztender
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában