Helyi közélet

2008.09.30. 19:44

Szakmák fiúknak, lányoknak

<p>Debrecen – Az érdeklődés hiányára nem lehetett panasz a pályaválasztási kiállítás első napján: zsúfolásig megtelt a Lovarda diákokkal, tanárokkal, a kiállítók képviselőivel. <DIA alt="Állásbörze a Lovardában 2008.09.30." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/_ll_sb_rze_a_Lovard_ban_2008_09_30_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Állásbörze a Lovardában 2008.09.30." src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

A standoknál nem csak a legkülönbözőbb szakmákat ismerhetik meg a tanulók, de bepillantást nyerhetnek a szociális szféra, a rendvédelem, a munkaerőpiaccal foglalkozó hivatalos szervek életébe is. S hogy még színesebb legyen a börze, a színpadon műsort adnak a fiatalok.

– Elsősorban lányok választák az általunk kínált szakmákat: szabó, nőiruha- és lakástextil-készítő, divattervező, fodrász – sorolja Erdős Istvánné, a Könnyűipari Szakközép- és Szakiskola tanára.

– Idén indítottuk először nyereg- és szíjgyártó képzésünket, amit kiegészítésként választanak tanulóink, többnyire a bőrdíszműves szakma ismereteit bővítik ki ezzel a – kicsit már fiúsabb – képzéssel.

Aki a könyvkötő, nyomdai gépmester és kiadványszerkesztő képesítéseket komplexen megszerzi, lényegében kis nyomdákat tud működtetni. Az a tapasztalatunk, hogy a szülők véleménye, ráhatása igen sokat számít a gyerekek pályaválasztásában.

Nem szakma, hivatás

Szmir Hajnalka és Barta Renáta első évesek ápoló képzésben. Hajnalka végzés után sürgősségi, Renáta sebészeti vagy belgyógyászati osztályon szeretne dolgozni.

A Dienes László Gimnázium és Egészségügyi Szakképző iskola standjánál vérnyomást mérnek és szívesen adnak felvilágosítást az érdeklődőknek.
– Ez nem szakma, hanem hivatás, legbelül érezni kell. Az egészségügybe az jöjjön dolgozni, aki szereti az embereket és segíteni akar – mondják. – Hogy miért éri meg csinálni? Mert a küszködésnek van eredménye; amikor látjuk, hogy meggyógyult valaki. Hiányszakma, de itt most sokan jönnek, kérdeznek.

Nagy erőkkel vonult ki a Lovardába a hadsereg, ezúttal természetesen békés céllal: fel akarják kelteni a fiatalok érdeklődését a katonai pálya iránt.

– Minden évben részt veszünk a börzén, idén 18 standon mutatjuk be kínálatunkat. Képviselteti magát a keleti országrész valamennyi alakulata, a katonai szakmákat tanító közép- és felsőfokú oktatási intézmények is.

Részben munkavállalókat toborzunk, hiszen a hadsereg nagyon sok álláslehetőséget kínál – mondta el Nagy Zoltán, a Toborzó és Érdekvédelmi Központ parancsnoka.

– A diplomával rendelkezőket pilótaképzésre toborozzuk. Annak javasoljuk ezt a pályát, aki egészséges, van önfegyelme és kötelességérzete. Jó, ha rendelkezik valamilyen szakmával vagy olyan készséggel (például búvárkodott, stb.), amit a seregben hasznosítani tud.

Cserébe rendszeres, megbízható jövedelmet, 100 ezer forintos kezdő keseresetet és számos egyéb juttatást tudunk ajánlani. Persze, mem akarunk mindenkiből katonát faragni, akkor is eredményt érünk el, ha népszerűsítjük a hadsereget.

Sok ember semmit nem tud róla, azt sem, hogy mennyire megváltozott a régi, kötelező sorkatonai szolgálattal jellemezhető idők óta: a mai honvédek, tisztek képzettek, nyelveket beszélnek, a laktanyák nyitottá váltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában