Helyi közélet

2008.09.14. 10:58

Olcsóbb, nagyobb. Jobb?

<p>Nyilvánvaló, hogy a vásárló számára előnyös, ha egymás közelében, mellett vagy alatt több szupermarket csalogatja, hívogatja. Hiszen nem mással teszik ezt, mint az egymás alá licitáló árakkal.</p>

Évek óta lebeg a kérdés a fejünk fölött: miért jó nekünk, hogy ennyi nagyáruház épül körénk? Kinek jó? És akinek nem, annak miért nem?

Sok kicsi sokra megy, illetve minden éremnek két oldala van, és persze nem minden arany, ami fénylik.

Más és más megközelítések. Nyilvánvaló, hogy a vásárló számára előnyös, ha egymás közelében, mellett vagy alatt több szupermarket csalogatja, hívogatja.

Hiszen nem mással teszik ezt, mint az egymás alá licitáló árakkal. És többen vagyunk olyanok, akik 10 forint különbség miatt igenis átmegyünk a kettes számúba.

És míg folyik a küzdelem a bevásárlóközpontok között, addig mi (talán) olcsóbban megússzuk a bevásárlást.

Pár évvel ezelőtt még az ABC-k és a kisboltok idejét éltük. Leszaladtunk a „sarki vegyesbe”, megvettük a szükséges élelmiszereket, háztartási kellékeket, és még friss pletykákkal is szolgált az ismerős és megszokott eladó, vagy épp a szomszéd, aki kispapucsban ugrott le, mert elfogyott a tej, márpedig ő palacsintát szeretne csinálni.

Nem tudom, mi az oka, hogy akkoriban jó volt nekünk a Mari ABC-je, hiszen a nagyobb boltoknál akkor is drágábban kínálták portékájukat. Azért, mert nem volt más?

Vagy könnyebben ment a megélhetés, és alacsonyabbak voltak az árak? Netán akkor még vágytunk a családiasabb hangulatra, az ismerős arcokra? Az biztos, hogy a multik negatív oldalát az ilyen piciny üzletek érzékelik a legjobban. Nem tudják, nem is lehet felvenni a harcot a hiper-szuper marketek akcióival és kínálattöbbletével.

Ahhoz, hogy fenn tudjanak maradni, drágábban kell adniuk a termékeket, de ha így tesznek, nem megy oda vásárolni senki. És az érem másik oldala pedig az, a szupermarketekben sem minden arany, ami fénylik.

  • A vásárlás kényszerének fogságában
  • Mire ügyel vásárlás közben
  • A felesleges vásárlás lesz a vesztünk
  • Magyar vagy külföldi ez itt a kérdés Video
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában