Helyi közélet

2008.09.18. 14:55

Mátyás öröksége a „keleti végen”

<p>Debrecen – Az Igazságosról, személyének társadalmi és művészeti hatásairól is tanácskoztak.</p> <p></p>

- Egykor a Hunyadiak birtoka volt Debrecen, udvarházuk a mai Kálvin téri üzletház helyén állt – emlékeztetett Papp Klára, a Debreceni Egyetem Történelemi Intézetének vezetője a Mátyás és Öröksége című kétnapos nemzetközi konferencia egyik helyi apropójára a csütörtöki nyitónapon.

A kétnapos rendezvény – szeptember 18-19 – bár szervesen illeszkedik a reneszánsz év programjai közé, s mintegy 1,6 millió forint korámányzati támogatást is kapott a Balassi Intézettől, mégis „kilóg a sorból”. Az eddigi események ugyanis általában Budához, Székesfehérvárhoz kapcsolódtak, ez viszont az első, melyben a „vidéki” Magyarország is markánsan képviseltetheti magát. Sőt a határon túli és a külföldi szakemberek is, hiszen az előadások zömmel angol nyelvűek lesznek, tudtuk meg Papp Klárától.

– Tizenkét kutatóműhely harmincegy előadóját várjuk. Csehországból, Franciaországból és Romániából is érkeznek történészek, utóbbiból nemcsak határon túli magyar, hanem román előadók is – mondta Bárány Attila az esemény egyik szervezője. A csütörtöki kiemelt plenáris üléseket Solymosi László, Bicskei István és Havas László tartották, de az érdeklődők a délutáni szekció ülésen meghallgathatták Prokopp Mária előadását is, melynek egyik fő témája az Esztergomi Studioloja falképei – s a közöttük felfedezett vélhetően Botichelli freskó – voltak.

A csütörtöki nap záró eseménye a Viktória Étteremben tartott reneszánsz vacsora volt, ahol nemcsak a Nyírbátori Tinódi Blockflöte Együttes mátyás-korabeli zenéje idézte a reneszánsz hangulatot, hanem a menüsor is, amely eredeti receptek alapján elkészített ételekből állt, s természetesen „hiányzott” a tányérokról a paprika, a paradicsom és a burgonya...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában