Helyi közélet

2008.09.24. 10:25

Lovas szobor őrzi majd emlékét

<p>A két kézzel harcoló Kádár vitézre emlékeztek. 350 éve ezen a napon Kádár István végbeli kapitány 200 lovas hajdúcsapattal próbálta feltartóztatni a sokszoros túlerővel Újfalura támadó Szejdi basát.<BR /><BR /></p>

II. Rákóczi György parancsára a maroknyi magyar emberfeletti hősiességgel birkózott a tatár hordákkal, napokig őrizve a Berettyó hídját. 1658 szeptember 23- án a Berettyó hídján átözönlő tatárok megsemmisítették a hajdúcsapatot, a rendkivüli hősiességgel, mindkét kezével harcoló Kádár István is elesett, fejébe nyíl fúródott. Életben maradt társai Bakonszeg határában, egy nádasokkal körülvett magaslaton temették el.

Sírjának helyét nemcsak a szájhagyomány, hanem egy Lisztes nevű pásztorkodó család tagjai apáról fiúra szálló emlékátadással őrizték 1920- ig, amikor a Földesen született Zoltay Lajos múzeum igazgató e család aggastyán tagjának útmutatása alapján feltárta a vitéz magyar sírját.
E sírnál emlékezett ma Kádár vitéz mai leszármazottai nevében Kádár Gyula és a vitéz életútját kutató Kocsis Csaba a Berettyóújfaluban most alakuló Kádár vitéz nevét továbbvivő hagyományőrző ijjász egyesület tagjaival.

A koszorúkkal és énekkel ékesített kegyeletes megemlékezésen a nyolcvan éve országos ünnepséggel felavatott síremlék mellett reményteli várakozással jelentették be, hogy adományokból és felajánlásokból Kádár vitéz emberi helytállását a felnövekvő nemzedék számára a nem távoli jövőben lovas szobor fogja majd Berettyóújfalu egyik közterén hirdetni

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában