Helyi közélet

2008.09.25. 14:20

Leggyorsabban otthon gyógyulunk

<p>Debrecen - Amennyiben a gyerek manduláját a Kenézyben veszik ki, a hazatérésig ágyat is ott kap. A gyermekpszichiátriai, a szemészeti, a szülészeti, a neonatológiai ellátásban sem lesz változás a Kenézyben.</p>

A gyermekgyógyászati szakellátás egyéb területein a járóbetegek színvonalas kiszolgálására helyezik a hangsúlyt, nyújtott rendelési idővel dolgoznak.
A belgyógyászati problémákkal kórházi kezelésre szoruló gyerekeket azonban a jövőben a Gyermekklinikán kezelik – hangzott el a csütörtöki tájékoztatón.

Az orvosegyetem és a Kenézy kórház vezetői jelentették be az együttműködés hírét. Paragh György, az orvoscentrum elnöke, Balla György, a Gyermekklinika igazgatója, Ónodi-Szűcs Zoltán, a Kenézy kórház főigazgatója és Lampé Zsolt orvosigazgató érvelésében hangsúlyt kapott, hogy az ágyszámcsökkentés, az ellátás pénzügyi hátterének korlátozása

(teljesítményvolunkorlát, azaz TVK) és a szakmai specializáció mind az együttműködés mellett szólt. Azt sem vitatja senki, hogy a gyermeknek – ha nincs különösebb ok a kórházban tartásra – a legjobb elkülönítés az otthon tartás.

Hosszas előkészítés után tehát abban állapodtak meg, hogy a traumatológiai „közösködés” (a sürgősségi ellátás helyszíne a Kenézy kórház) után a gyermekgyógyászatban is összefognak. A szrződésük értelmében az ügyeleti ellátást a Gyermekklinika adja, s itt gyógyítják a belgyógyászati ok miatt hosszabb-rövidebb bennfekvést igénylő gyerekeket is.

Az országban a legjobb

A tájékoztatón Balla György, a Gyermekklinika igazgatója kiemelte, hogy a megye legjobb gyógyászati mutatója a csecsemőhalálozás. Megjegyezte, ha valaki egy régió egészségügyi ellátásának színvonaláról kíván tájékozódni, akkor az első kérdések között tudakolódik a csecsemőhalálozásról. Hajdú-Biharban 2000 óta az 5,8 ezrelékes országos mutató felénél tartanak: 2,7 ezrelék. Ez a svédországi eredménnyel azonos. Igen stabilnak mondható tehát a gyermekgyógyászati ellátás – tájékoztatott a professzor.

Az emberi és anyagi erőforrások hatékony hasznosítása értelmében további területeken tervez együttműködni a két intézmény. Egyelőre az onkológia, a pszichiátria és a felnőtt infektológia került szóba. Egy kérdésre válaszolva elmondták, hogy a szeptember 1-je óta érvényes szerződés sem létszámban, sem költségekben sem okozott lényeges eltérést a korábbiakhoz képest. A beutalási rend változtatásával csoportosítottak át feladatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában