Helyi közélet

2008.09.20. 08:23

Újra kellene építeni az egész rendszert

<p>Debrecen - A rendszerváltás óta bajban van a a szakképzés, néhány éve pedig kimondottan romokban hevert. Bár történtek az utóbbi időben pozitív lépések, ez nem elég, továbbra is mostohagyerek.</p>

A rendszerváltás óta bajban van a a szakképzés, néhány éve pedig kimondottan romokban hevert. Bár történtek az utóbbi időben pozitív lépések, ez nem elég, továbbra is mostohagyerek – szögezte le Majoros János, a HBm-i Ipartestületek Területi Szövetségének elnöke azon a regionális szakképzési fórumon, melyet az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) szervezett augusztus végén. Hozzátette: – A múlt rendszerben a szakképzés (el kell ismerni) jól működött, bejáratott képzőhelyekkel. De most teljesen új alapokra kellene helyezni és elölről kezdeni kiépítését.
Zilahi Sándor az IPOSZ alelnöke a szövetség Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságát mutatta be. A pályázati rendszerről elmondta, hogy a kiírások feltételeinek sok kis- és középvállalkozás nem felel meg, ezért hamarosan átdolgozzák a bírálatnál használt pontrendszert, hogy az a realitásokhoz jobban igazodjon.

Drága képzés

Veresné Kiss Anna, a a Munkaügyi Központ képviselője elmondta, hogy az Észak-alföldi régóban hosszú ideje mintegy 100-110 ezer főt tartanak nyilván álláskeresőként, ennek fele (55-60 ezer fő) szakképzetlen. A munkát kereső villanyszerelők és a csőhálózat-szerelők példáján keresztül mutatta be, hogyan csökken az állástalanok száma tavasz végén, amikor megjelennek a szezonális munkák és hogyan nő a nyár folyamán, amikor a pályakezdők elhagyják az iskolákat.

– E két szakmában viszonylag jó a helyzet, átlagosan 450 fő keres állást a régióban, és nagy a mozgás, többségük viszonylag hamar elhelyezkedik. De vannak sokkal kevésbé igényelt szakmák és sajnos, az is jellemző, hogy minél tovább munkanélküli valaki, helyzete annál könnyebben válik tartóssá. 5-10 év alatt a szakmája megváltozik, tudása elavul, ő maga felejt és egy idő után életvitelében is enged, csökkentett igényszintjéhez rendezkedik be.

A villanyszerelők és csőhálózat-szerelők esetében komoly támogatást kapnak azok, akik iskolarendszeren kívüli képzésben akarják elsajátítani a szakmát. Ez bő egy éves tanfolyamot jelent. Az összköltsége úgy 2-2,5 millió forint között van. Nem véletlen, hogy iskolán kívül tulajdonképpen csak a Munkaügyi Központ által támogatott kurzusokon lehet kitanulni e mesterségeket, hiszen a legtöbb cég nincs abban a helyzetben, hogy milliókat költsön valamely dolgozójára. (A munkaügyi központ még szívesebben támogat képzéseket akkor, ha korrekt munkáltatói igény van mögötte.)

– Ha valaki szakképzést szerez, nagyobb eséllyel helyezkedik el – hangsúlyozta Veresné Kiss Anna – már csak azért is, mert ha van egy szakmája már majdnem embernek nézik a munkáltatók. Segítsünk hát mindenkit a megszerzésében!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában