Helyi közélet

2008.09.27. 09:59

Hátba verhet-e a START kártya?

<p>Alexandra arról panaszkodott, hogy ő ugyan megigényelte a START kártyát, kapott is állást, fizetése azonban csekély, és nem hagyják munkahelyet váltani. Utánajártunk, hogy mit lehet tenni.</p>

A munkavállalás nem könnyű dolog. A pályakezdők helyzete pedig kifejezetten instabil. Erre találta ki a kormány a START programot, ami 2005 októberétől próbál segíteni a fiatalok elhelyezkedésében. Amennyiben a munkáltató hajlandó őket foglalkoztatni két évig, nem kell az ideig tételes egészségügyi hozzájárulást fizetnie, illetve az első évben a havi bruttó kereset tizenöt százalékát fizeti meg járulékként, amivel a bruttó kereset tizenhét százalék a kedvezmény, a második évben pedig ezek a számok huszonöt és hét. Így mindenképpen jó üzlet foglalkoztatni a kártyásokat.

Alexandra arról panaszkodott, hogy ő ugyan megigényelte, kapott is állást, fizetése azonban csekély, és nem hagyják munkahelyet váltani. Utánajártunk, hogy mit lehet tenni. A fiatal lány valóban a minimálbér másfélszereséért dolgozik, ami azonban reális, hiszen a kedvezményt csak így kapja meg utána a munkáltató, ez a legnagyobb összeg, amit kifizethet neki szakmunkás végzettségéért. Mondhatnánk, hogy nagylelkű. Amikor azonban váltani akart, mert feltűnt előtte egy jobban fizető lehetőség saját kisvárosában, és menni akart, a főnök kijelentette: „Nem mehetsz el. Én nem fizetem vissza a felvett kedvezményeket. Ha pedig én nem, akkor neked kell.” A lány nem tudta, mit csináljon, így hát maradt. „Csak az albérletem kerül itt harmincezerbe, és pusztán a munka köt ide. Legszívesebben otthon dolgoznék, ahol a párom is lakik.” – mesélte Alexandra.

Az APEH Hajdú-Bihar megyei központi ügyfélszolgálatának ügyintézőjétől, Mándi Emesétől azonban megtudtuk, hogy ha a friss dolgozó kéri, ki kell neki adni a talonba a tulajnál lévő kártyát, és ennek semmilyen negatív hatása nem lehet a szerződésbontáskor. A fiatalnak joga van váltani, a főnöknek pedig el kell őt engednie, és senkinek nem kell visszafizetnie a támogatást.

Mára egyre többen igénylik a START programban való részvételt. 2007 júliusától már életbe lépett a START PLUSZ és a START EXTRA is, melyek közül az első a kisgyermeket nevelő szülőnek, családtagot ápolónak ad segítséget a munkaerőpiacra való visszatéréshez, utóbbi pedig az idősebbeknek illetve tartós munkanélkülieknek könnyíti meg az álláskeresést. Az APEH debreceni irodájában „egy nap többen jönnek start kártyáért, mint adókártyáért. Száz ügyfélből hatvan azért jön hozzánk.” –mondja Mándi Emese.

A program tehát terjed, de ajánlatos munkakeresőként alaposan utánajárni a jogoknak és lehetőségeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában