Helyi közélet

2008.09.30. 06:28

Háromgenerációs lesz a strand

<p>Hamarosan kibővített és kicsinosított strandokon pancsolhatunk a megye több településén is, ahol jelentős fürdőfejlesztések vannak folyamatban.</p>

A berettyóújfalui önkormányzat cége, a strandot üzemeltető Herpály-Team Kft. 150 millió forintos EU-s támogatást nyert, amihez a város ugyanennyit tesz hozzá.
– Kiváló vizű gyógyfürdőnk van, nagy (évi 100-200 ezres) látogatottsággal, de igencsak ráfér már a felújítás – mondta el Muraközi István alpolgármester. – Megvalósul az egy méteres vízszinttel rendelkező gyógyvizes ülőfürdő rekonstrukciója, vízforgatót és csempét kap majd.

Eddig hetente ki kellett meszelni, és mivel télen nem szárad kellően, ezért csak jó időben lehett használni, most majd egész évben igénybe vehetik a vendégek. Ketté is osztják a medencét, kétféle hőmérsékletű víz lesz benne és egyik fele tető alá kerül.

A régi gyermekmedence helyett új épül, szintén vízforgatóval és csempével. Kialakítunk egy aktív élménymedencét is, vízköpővel és csúszdával, amit valószínűleg elsősorban a fiatalok fognak használni.

A felújítási érinti a gépészeti rendszert, parkosítanak és sétányt alakítanak ki, így külsejében is megúju, megszépül a strand. Igazi három generációs pihenőhellyé válik.

Pályázati segítséggel

Balmazújváros 437 millió forintot kapott pályázat útján és szintén ugyanennyivel járul hozzá egy komplett gyógyfürdő kialakításához, melyben fedett termál rész és szauna is lesz.
Mindenképpen fejlesztik a püspökladányi strandot, előreláthatólag októberben döntenek arról a képviselők, hogy a pályázaton nyert 386 millió forinthoz hozzátesznek-e még hatvanat?

Ha nem, akkor is modernizálnak: új kiülő medencét és szociális épületet építenek az ehhez szükséges infrastruktúra kialakításával.

Ha kiegészíti a város a fenti összeget, olyan nagyszabású fejlesztésre kerül sor (új, korszerű medencékkel), ami ugrásszerűen növeli a strand színvonalát – tudtuk meg Arnóth Sándor polgármestertől.

Kapcsolódó szolgáltatások

Hajdúdorogon komplex fejlesztési programot kívánnak megvalósítani, amiben azonban a fürdőfejlesztés csak másodlagos.

– Elsősorban a strandnak és környékének szabadidős és sporttevékenységhez szükséges jellegét fejlesztjük, a 13 hektáros területet szeretnék szolgáltatással megtölteni – magyarázza Csige Tamás polgármester.

– Több kisebb projekt keretében már nyertünk támogatást focipálya, görkorcsolya és streetball-pálya kialakításához, ezeket a tervek szerint jövőre vehetik használatba a vendégek. Később kerülne majd sor egy úszómedence és egy európai színvonalú gyógyvizes medence kialakítására.
– Két pályázatunk is van, az egyik sikeresen túl az első fordulón – mondta Szoboszlai Zoltán, a nánási strandot működtető Hajdúnánás Építő és Szolgáltató Kft. vezetője. – Felújítjuk és bővítjük a fedett részt, épül egy új külső gyógymedence és új termálkutat is fúrunk.

Ez a beruházás 490 millió forintba kerül, felét a város adja. A másik pályázat távolabbi megvalósítású, egy első osztályú panzió építéséről szól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában