Helyi közélet

2008.09.06. 18:08

Hagyományőrző ünnepség Zsákán

<p>Régi népi mesterségeket próbálhatott ki, és birkapörköltöt ebédelhetett mindenki, aki szombaton kilátogatott Zsákán a Rhédey Kastélyhoz. <DIA alt="Zsáka 09.06." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Zs_ka_09_06_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Zsáka 09.06." src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

A zsákai Rhédey Kastély kertjében rendezték meg szombaton a Térségi Hagyományőrző Mesterségek Ünnepét. Az egynapos rendezvényen a Mesterségek utcájában bemutatásra került és ki is lehetett próbálni számos népi mesterséget: kosár-, gyékény- és csuhéfonással, szárazvirág kötészettel, gyöngyragasztással, gyöngyfűzéssel, szövéssel és bőrdíszművességgel ismerkedhettek meg az érdeklődő kicsik és nagyok. – Gyermekkorom óta ismerem a mesterséget, még édesanyámtól sajátítottam el a szakma fortélyait, és mióta nyugdíjas vagyok, több időm jut a szőnyegkészítésre, alkalmanként el is adok egy-két darabot – mondta Szilágyi Józsefné, aki a szőnyegfonás mesterségét mutatta be az érdeklődőknek. A rendezvény ideje alatt kiállításokat is megtekinthettek a látogatók, többek közt a régmúlt idők családi eseményeihez, ünnepi alkalmakhoz, szokásokhoz kapcsolódó tárgyakról, eszközökről, és sor került a zsákai tájjellegű sütemények bemutatójára és vásárára is. A birkapörkölt-főző verseny után zenés, táncos programok, majd este bál szórakoztatta a résztvevőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában