Helyi közélet

2008.09.29. 06:33

Féljék és tiszteljék a szert!

<p>Debrecen – Az ismeretek és a széleskörű rálátása hiánya okozza a legtöbb alkohol-problémát.</p>

Az egyik debreceni középiskola osztályfőnöki óráján arra a kérdésre, hogy ki nem szokott rendszeresen alkoholt fogyasztani, mindössze 3 diák nyújtotta fel a kezét a jelenlévő 34-ből.

Ez az arány is jól példázza, hogy a fiatalok között mennyire elterjedt és elfogadott ennek a természetes drognak a használata.

Egy tavaly készült felmérés alapján az egyik középfokú oktatási intézmény összes megkérdezett diákja közül már 40 százalék volt részeg életében legalább egyszer, 68 százalék pedig egyenesen természetesnek tartja az alkoholfogyasztást.

Hiányzó prevenció

Papp Gabriella, a Kenézy-kórház klinikai szakpszichológusa szerint a fiatalok kóros alkoholfogyasztásának egyik oka, hogy nem rendelkeznek megfelelő információval a szerről, s nincs rálátásuk annak hosszú távú hatásaira.

Úgy fogalmazott, fontos lenne, hogy féljék és tiszteljék az alkoholt.
Az említett osztályfőnöki órán többek között az is kiderült, hogy néhány diák kivételével kevesen tudtak arról, hogy jelenlegi alkohol-fogyasztásuk, már túllépi a még „egészséges” mértéket, s közelít az alkoholfüggőség felé. A szakpszichológus elmondta, férfiaknál már 10-15 év alatt, nőknél pedig mindössze 5-10 év alatt kialakulhat az alkoholizmus.

Nincs visszaút

– Én is szoktam inni, de úgy gondolom, tudom tartani a mértéket. Ismerek viszont olyan velem egyidős fiút is, aki már kívánja az alkoholt.

Próbáltam is neki mondani, hogy ne igyon annyit – mesélte a 16 éves Batai Gergő, aki a fiatalok túlzott italozásának okát a családi és iskolai problémákban látja.
Mint Papp Gabriella elmondta, a kóros alkoholfogyasztó még dönthet úgy, hogy „leáll”. – Egy alkoholistából viszont soha nem lehet többé szociális ivó, mert nem tud megállni egy pohár sörnél – hangsúlyozta a folyamat visszafordíthatatlanságát Papp Gabriella.

Azt is elmesélte, hogy anonim alkoholista csoportjában találkozott már 30, sőt 27 éves fiatallal is, aki hasnyálmirigy gyulladással és súlyos alkoholizmussal küzdött. – Ha valaki felismeri a problémáját, vagy a környezetében élő alkoholizmusát, akkor segítséget kell kérnie.

Félre kell tenni a szégyent, mert az ebben az esetben olyan luxus, amit nem engedhet meg magának – figyelmeztetett a szakember.
 

Alkoholizmus

Szociális ivó: Aki csak ünnepnapokon (újév, karácsony, születésnap, esküvõ) fogyaszt alkoholt, de akkor is keveset és mértékkel.

Kórós alkoholfogyasztó: Két fajtája van: probléma és „tv” ivó -

Probléma ivó: alkalmanként nagy adagokat iszik, egy idõ után torzul a gondolkodása, s már mindent problémaként él meg, majd változik a hozzáállása és elkezd tagadni: „iszom ugyan, de nincs semmi baj”.

Tv ivó: minden este megiszik 1-2-3 sört, néhány pohár bort. Mindkettõnél jellemzõ, hogy kialakul egy szégyenérzet, s emiatt különbözõ kifogásokat keresnek, hogy miért isznak, ezek az úgynevezett én-védõmechanizmus részei.

 

Kapcsolódó cikkek:

Rossz tanácsadó az alkohol

Szedi áldozatait az alkohol

Gyógyszerre alkoholt ittak

David Hasselhoffot legyőzte az alkohol

Halhatatlan alkoholisták

Mi a véleménye az éjszakai alkoholárusítás tilalmáról?

Riasztó címkék az italosüvegeken?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában