Helyi közélet

2008.09.27. 10:32

Ellenőrizzék a polgárok a hatalmat!

<p>Ha megvalósulna az állampolgárok tényleges részvétele a hatósági döntésekben és a helyi nyilvánosságban, akkor ellenőrzésük alatt tarthatnák a hatalmat.</p>

Debrecen (HBN) – Ha megvalósulna az állampolgárok intézményesült részvétele a hatósági döntésekben és a helyi autonóm nyilvánosságban, akkor ellenőrzésük alatt tarthatnák a hatalmat – mondta el Schiffer András, az Ökopolitikai Műhely által létrehozott, Lehet más a politika! címmel Budapesten tavasszal zajlott vitasorozat főszervezője. A böszörményi Zöld Kör meghívására érkezett múlt héten Debrecenbe, és civil szervezetek tagjaival találkozott. reményeik szerint a politikai alternatívát keresők fóruma nyilvános beszélgetésekkel fog folytatódni.

Közhatalmi kultúra

– A változások egy részéhez nem kellenek új szabályok: a jogi intézményrendszer már működik, de nincs még kialakult közhatalmi kultúránk. Például olykor csak perekkel kényszeríthető rá a hatóság, hogy közérdekű adatokat nyilvánosságra hozzon. Messze vagyunk mondjuk a svédek „napfényszobájától”, ahol az állampolgár bemegy a minisztériumba és megnézheti a miniszter levelezését – jegyzi meg Schiffer András. – Elavult a szabályozás is. A helyi önkormányzatok alkalmazzák a zárt ülés intézményét, amit legszívesebben eltörölnénk, mert gyakran visszaélnek vele. Ha szociális jellegű, magánszemélyeket érintő ügyeket tárgyalnak, akkor indokolt az adatvédelem, de más módon is meg lehetne oldani. Azt pedig tudomásul kellene már venni, hogy ahol közpénzekről van szó, ott nincs üzleti titok!

Közös tervezés

– Mostanában változott meg néhány szabályozó, így még kevésbé szólhatunk bele ügyeink alakulásába; lényegében a külföldi befektetők érdekében visszametszik a jogainkat. Arra hivatkoznak egy-egy erőből meghozott döntésnél, hogy fontos beruházás érdekében történt. Ezt meg lehet tenni, a mai joganyag a befektetőket szolgálja ki. De vannak rá példák (Dánia, stb.) hogy lehet intézményesíteni az állampolgárok beleszólását a döntésekbe, lehet közös tervezés, akár egy település költségvetésénél! Mindez azért fontos, mert ők élnek az adott környezetben, ők viselik a következményeket – jegyezte meg Schiffer András.

Legitimitás

– A XXI. században egy döntés nem attól legitim, hogy mandátummal rendelkező személyek hozzák (netán erőből átnyomják), hanem attól, hogy mögötte van egy vitafolyamat, amelyben minden állampolgár részt vehet! Ehhez az kell, hogy e polgárok elég információval rendelkezzenek, ami azonban nálunk nem jellemző – hívja fel a figyelmet egy általa súlyos hiányosságnak vélt jelenségre Schiffer András. – Sokszor kampányszerűen folynak a viták, nem információk, hanem felszínre kerülő régi sérelmek alapján. Értelmes vita helyett szimbolikus küzdelem, törzsi háború zajlik. Beidegződések, sérelmek ütköznek alternatívák helyett. Szükséges lenne, hogy mindneki tudja, hol van a folyamatban a helye; például mi az, ami egy ügyben szakmai kérdés és mi az, ami az állampolgár hatásköre? Sajnos, gyakran közérdekű adatokat magáncégek birtokolnak (pl. van egy gyár, csak ő tudja mennyi szennyeződést bocsát ki), s e cégek megtanulták, hogyan zavarják bele a civileket hosszú persekedésekbe, ezzel lekötve erőiket.

 • Belvárosi Parkolás
 • Start-kártya
 • Egy kézben a tömegközlekedés
 • Biztonság a nyugdíjas évekre
 • Kistelepülések közösen a pályázatokért
 • Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában