Helyi közélet

2008.09.03. 13:44

Dávid Ibolya Nyílt levele az ellenzéki pártoknak

<p>„Úgy vélem, van miről tárgyalnunk, hiszen az elmúlt időszakban több olyan fontos kérdésben is elvi egyetértés született az ellenzéki erők között, mint az adócsökkentés, az egykulcsos adó bevezetése, az örökösödési illetek (...)”</p>

Dr. Fodor Gábor
Dr. Orbán Viktor
Dr. Semjén Zsolt részére

Tisztelt Elnök Urak!

Mindenekelőtt szeretném megköszönni, hogy elfogadták meghívásomat az ellenzéki pártelnöki találkozóra. Köszönöm, hogy megtették ezt a felelős lépést, hiszen a magyar politika fontos mérföldkövéhez érkeztünk azzal, hogy Magyarország kormányozhatósága, az érdemi párbeszéd megindítása érdekében egy asztalhoz ülünk. Ezzel a találkozóval ugyanis a Magyar Demokrata Fórumnak egyetlen célja, hogy közelebb vigye az országot a kormányzottsághoz. Ennek érdekében személyes találkozónk során két témában szükséges közös döntést hoznunk:

1) Létezik-e, meg tudunk-e állapodni egy olyan közös adótörvényben, amely megszerezheti a parlament többségének támogatását?

2) Közös megegyezés híján az ellenzéki pártok részéről megvan-e a parlament feloszlatásának támogatottsága, amelyről akár az egyeztetést követően azonnal dönthetünk?

Amíg az első témakörben való megegyezés az ország kormányozhatóságát biztosítaná, utóbbi annak a lehetőségét, hogy egy új választást követően ismét kormányozhatóvá váljék.

A Magyar Demokrata Fórum egyik megoldástól sem zárkózik el, azonban nem szabad felednünk, hogy a régióban eddig egyedül Magyarországon nem került sor rendkívüli országgyűlési választásokra a négyéves kormányzati ciklus lejárta előtt. A stabilitás értékét ebben az értelemben hasznos lenne tovább őriznünk. Ennek érdekében – amennyiben az MSZP és az SZDSZ nem találja meg újra a partnerségükhöz vezető közös pontokat – fontos élnünk ellenzéki többségünkkel, s a közös megegyezést követően valódi cselekvésre kényszeríteni a kisebbségi kormányt.

Tisztelt Elnök Urak!

Úgy vélem, van miről tárgyalnunk, hiszen az elmúlt időszakban több olyan fontos kérdésben is elvi egyetértés született az ellenzéki erők között, mint az adócsökkentés, az egykulcsos adó bevezetése, az örökösödési illetek eltörlése, az állami kiadások csökkentése, valamint a szociális rendszer reformja. Személyes egyeztetésünket, tartson akár negyedórán, akár két napon át, érdemi megállapodás nélkül nem zárhatjuk le. Ezért engedjék meg, hogy az ellenzéki tanácskozás sikere érdekében három fontos pontot javasoljak:

1) Egyeztetésünket zárt körben folytassuk le, azonban a tanácskozás végén közösen, részletesen tájékoztassuk a nyilvánosságot megbeszélésünk tartalmáról, eredményeiről.

2) Készüljön jegyzőkönyv a megbeszélés teljes időtartama során, amely a tanácskozást követően legyen nyilvános.

3) Fogadjunk el közösen egy cselekvési tervet az egyeztetés során, amellyel az ország kormányozhatósága mihamarabb ismét biztosítható lesz.

Kollégáim még a napokban megkezdik az egyeztetést a találkozó pontos időpontja és helyszíne kapcsán.

Személyes találkozónk mihamarabbi létrejöttében és sikerében bízva tisztelettel:

Dr. Dávid Ibolya
Budapest, 2008. szeptember 3.

  • Dávid Ibolya nyugalomra int
  • Dávid Ibolya: az ellenzéki pártok lépjenek föl közösen
  • Gyurcsány új megegyezést ajánl az SZDSZ-nek
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában