Helyi közélet

2008.09.19. 13:13

Cukorcsempészet: vissza az első fokra

<p>Harminckét vádlott esetében eljárási szabályokat sértett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság. <dia width="900" height="700" alt="Cukorcsempészet 2008.09.19."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Cukorcsemp_szet_2008_09_19_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Cukorcsempészet 2008.09.19." /></a></dia></p>

A hatvankét vádlott közül harminckettő vonatkozásában hatályon kívül helyezte az első fokú ítéletet a debreceni táblabíróság másodfokon abban a cukorcsempészési ügyben, mely borsodi pénzügyőrök, határőrök, árufuvarozók és azok főnökei ellen indult évekkel ezelőtt. Az ítélőtábla pénteki határozatával – ezen terheltek esetében – új eljárásra kötelezte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróságot. Mint Balla Lajos tanácselnök indoklásában egyebek mellett elhangzott, az első fokú bíróság olyan eljárási szabályokat sértett ügyfelderítési kötelezettsége során, melyek lényeges hatással voltak az ítéletére. A táblabíróság enyhítette a vesztegetés, hivatali visszaélés, és közokirat-hamisítás vádjával zajló ügy többi terheltjére korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztéseket, pénzbüntetéseket.

A vád szerint a tornyosnémeti határátkelőn szolgáló pénzügyőrök és határőrök nemzetközi közúti árufuvarozói engedéllyel nem rendelkező járművek határátlépését intézték illegálisan. A részben titkosszolgálati eszközökkel folytatott nyomozás során 2001. novembere és 2003. szeptembere között elkövetett bűncselekményeket sikerült felderíteni. Így előfordult, hogy a Szlovákiából Magyarországra szállított cukor tényleges tömegénél jóval kevesebbet tüntettek fel a papírokon, illetve bizonyos járművek vámkezelését soron kívül végezték. Szlovák pénzügyőrök megvesztegetésével például azt is elintézték, hogy 69 tonna import cukor okmányain ne szerepeljen súly, az okmányok szabálytalan kitöltését pedig ne kifogásolják. Máskor egy szlovák cég esetében eltekintettek a belföldi útvonalengedély határátlépéskor történő érvényesítésétől, így nem kellett gépjárműadót fizetni.

  • Bűnügyi híreink
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában