Helyi közélet

2008.09.23. 14:00

Body builderek Balmazújvárosban

<p>"Budapesten több edzőterem van, de ott sok a profi, és aki nem az, legtöbbször nem is mer indulni rajta. Az ember viszont, ha már edz, merjen kiállni, mutassa meg magát!”</p>

A köztudatban vegyes érzelmeket kiváltó sport a testépítés. Sokan nem értik a miértjét, pedig egyre többen látnak benne fantáziát. Posta Zsolttal, egy balmazújvárosi edzőterem társtulajdonosával beszélgettünk.

Októberre szervezi városában az I. Balmaz Kupát, kifejezetten az újoncok megmutatkozására. „Kelet- Magyarországon elhanyagolták ezt a sportágat. Budapesten több edzőterem van, de ott sok a profi, és aki nem az, legtöbbször nem is mer indulni rajta. Az ember viszont, ha már edz, merjen kiállni, mutassa meg magát!” Ő maga nem járt ugyan soha versenyekre, azt mondja, nem volt meg hozzá a genetikája, mégis tizenhat éve body builderkedik.

Nem egy olcsó sportág, meg kell hagyni. Hiszen ha valaki belevág, a költségei ezer forinttól akár kétmillióig is terjedhetnek.

Posta Zsolt elmondása szerint, aki csak fitt akar lenni, az olcsón kijön, aki viszont annyira nekikezd, hogy versenyszerűen is űzné, annak napi nyolcszor kell étkeznie, meg kell vásárolni a szükséges étrend-kiegészítőket, az edzés mellett eleget kell pihentetnie az izmait, és így sokszor nincs ideje dolgozni. „Ezért lenne szükség szponzorokra, amiből Magyarországon nagyon kevés van, és így nehéz kijutni önerőből külföldre.”

A szervező úgy gondolja, a mai fiatalok nagyon elhanyagolják a testüket és az egészségüket.

„Ha mész az utcán, láthatod, milyen vékonyak a mai srácok. Talán tizenöt- húsz százalékuk jár el edzeni. Pedig csupán napi másfél-két óra kellene a középkategóriás izmosodáshoz.” Azt viszont nem tartja jó megoldásnak, ha edző nélkül kezd neki valaki a növekedéshez.

Ő is csak úgy bele a vak világba módszerrel kezdte, aminek az a veszélye, hogy nem érik el a fiúk a kívánt hatást. Vagy csak bizonyos izomcsoportjuk nő, a többi pedig úgy marad, vagy egyáltalán nem sikerül növekedni. Előfordulhat, hogy azért nincs eredmény, mert rosszul eszik vagy túledzi magát.

Az őszi rendezvényre már most sokan jelentkeztek tizennyolctól harminckilenc éves korig. Öt kategóriában indulhatnak mínusz hetventől plusz száz kilogrammos intervallumban. A dobogósok nem pusztán kupát, de értékes étrend-kiegészítő csomagokkal térhetnek haza.

Posta Zsolt úgy véli, remek alkalom ez a fiatalok bemutatkozására. Elmondása szerint, ha pozitívak lesznek a visszajelzések, akkor évről évre megrendezik a kupát.
 

  • Edzőtermi illemszabályok
  • Izmos lányok
  • Miért nem használ a diéta
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában