Helyi közélet

2008.09.29. 17:15

A közösség segít a gyógyulásban

<p>A legújabb terápiás alkalmazásokkal, kezelési lehetőségekkel ismerkedhettek meg, valamint megoszthatták egymással tapasztalataikat az autoimmun betegségben szendevők szombaton.</p>

A legújabb terápiás alkalmazásokkal, kezelési lehetőségekkel ismerkedhettek meg, valamint megoszthatták egymással tapasztalataikat az autoimmun betegségben szendevők szombaton a DEOEC III. Belgyógyászati Klinikáján megtartott.

Új kezelési lehetőségek autoimmun kórképekben című szakmai fórumon. Az Autoimmun Betegegyesület csaknem tíz éve működik Debrecenben, tagjainak rendszeresen szervez olyan programokat, amely betegségük megismeréséhez, illetve társadalmi visszailleszkedésükhöz nyújt segítséget.

Csoportos terápia

– A betegek kezelése mellett a klinika nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a gyógyulás időszakában hozzásegítse az autoimmun betegségben szenvedőket az egészséges társadalomba való visszailleszkedéshez, hiszen az ilyen betegség egyik legnagyobb hátránya, hogy a páciens a hosszú ideig tartó kezelések miatt teljesen kiesik megszokott közösségeiből, sokszor akár párját, családját is elveszítheti – mondta Csízyné Lenkey Valéria, az Autoimmun Betegegyesület alelnöke, aki elmagyarázta azt is, hogy az egyesület csoportos programjain való részvétel, az összekovácsolódás és a problémák sorstársakkal való kibeszélése fél gyógyulást jelent a betegeknek.

Ardainé Busch Mária, az egyesület egyik alapító tagja és jelenlegi elnöke 28 éve beteg, 20 éve kezelik a klinikán. – Kezdetben izületi tüneteim voltak, a betegségemet nem ismerték fel azonnal.

Kétszer kényszerültem több hónapra tolókocsiba, amit azonban nem voltam hajlandó használni.

A gyógyszeres kezelések, a fizikoterápia és az akaraterőm hatására jobban lettem, betegségem mára hullámzó.

Eredményes kezelés
Az országban elsőként a DEOEC III. Belklinikája végezte el 2006-ban az autoimmun betegek saját véréből kinyert őssejtes eljárást, melynek köszönhetően sok esetben kis mennyiségű gyógyszeres kezelés is elégséges a kívánt javulás eléréséhez. A másik speciális eljárás, a fotoferezis elvégzéséhez 2007 óta adott a lehetőség Debrecenben. – A fotoferezis egy olyan speciális kezelési eljárás, melynek során a beteg vérét egy gépben áramoltatják át, majd fényérzékenyítő gyógyszer hozzáadása után ultraviola fénnyel sugározzák be, melynek eredményeként a betegség kiváltásában szerepet játszó vérsejtek a keringésbe visszajutva elpusztulnak, ezt követően a betgeség „megnyugszik”, és sok esetben jelentős mértékben javul – magyarázta Zeher Margit, a DEOEC III. Belgyógyászati Klinika igazgatója.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában