Helyi közélet

2008.09.22. 17:03

A cél: ökológiai gazdálkodás

<p>Hortobágy (HBN)Az ökológiai élelmiszerek és gazdálkodás, illetve ezek politikai keretei címmel rendeztek nemzetközi szemináriumot a puszta szívében a hétvégén.</p>

- A résztvevő 20 uniós tagország mintegy 30 szakértője üdvözölte a francia elnökség kezdeményezését, miszerint a 2013-at követő Közös Agrárpolitikát felül kell vizsgálni.

Továbbá felszólították a tanácsot, hogy fogadja el az ökológiai gazdálkodást az európai mezőgazdaság jövőbeli modelljeként. A Közös Agrárpolitika (KAP) kulcsfontosságú fordulóponthoz érkezett: költségvetési megszorításokkal, növekvő élelmiszerárakkal, mezőgazdasági eredetű üzemanyagok előállításával, klímaváltozással és környezeti problémákkal kell szembenéznünk.

Ezek mind megkérdőjelezik a mezőgazdasági termelés mai rendszerét és finanszírozási módját.

A francia elnökség ezt felismerte és ezen a hétvégén, Annecyban, Franciaországban tárgyalni fogja a KAP jövőbeli orientációját a mezőgazdasági miniszterek informális találkozóján - tudtuk meg.
Átfogó modell
- Az ökológiai gazdálkodás megoldást nyújthat a problémákra - mondta Francis Blake, az IFOAM csoportjának elnöke. - Az az idő már elmúlt, hogy részleges intézkedések elegendők legyenek, azok gyakran éppen egymás ellen hatnak, és így sokkal nagyobb költségekkel is járnak.

Holisztikus megközelítésre van szükségünk, és az ökológiai gazdálkodás pontosan megfelelő erre a célra - tudatta.

A szeminárium résztvevői szerint az ökológiai gazdálkodás kedvezően hat az egészségre, az élelmiszerminőségre, az élelmiszerbiztonságra (különösen a fejlődő országokban az önellátásra), a vidéki lakosságra és a vidéki élet minőségre - új munkahelyek teremtése és a helyi kereskedelem előmozdítása révén.

Francis Blake kijelentette: az ökológiai gazdálkodásnak az európai mezőgazdaság átfogó modelljévé kell válnia, és a Közös Agrárpolitikát a jövőben eszerint a modell szerint kell átalakítani.
Hazánkban 1 százalék
A szeminárium résztvevői a hortobágyi tanácskozáson elfogadott állásfoglalásukat eljuttatják az Európai Bizottság, illetve a soros francia elnökség képviselőihez.

Magyarországon 120 ezer hektáron folyik biogazdálkodás, ami az összes mezőgazdasági terület mindössze egy százaléka - tudatta Boda Mihály, a Magyar Ökogazdálkodók Szövetségének titkára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában