Helyi közélet

2008.08.26. 06:25

Költözik a virágpiac - hol legyen véglegesen?

<p>Debrecen – A városközpont sétálótere egészen a Rákóczi utcáig ér majd, azaz park és szökőkút övezi az épülő Fórum környezetét. Az máris biztos, hogy emiatt pár hónapra ideiglenes helyre költöztetik a virágárusokat.</p>

Díszburkolat kerül egyebek mellett a jelenlegi virágpiac területére is, s a munkát várhatóan még az idén elkezdik.

Hogy pontosan mikor, egyelőre nem tudni, a virágpiac elhelyezéséről azonban gondoskodni kell, hogy az ne állítsa váratlan helyzet elé az önkormányzat vezetőit.

A részletekről a Napló kérdésére Varga László, a polgármesteri hivatal főosztályvezetője annyit mondott, hogy az árusok a mostaninál kicsit közelebb kerülnek a Kossuth térhez.

Asztalaikat a Liszt Ferenc utca és a Vár utca sarkától fölfelé, az Aranybika irányában, a Csapó utca két oldalán helyezik el.
A végleges helyet még keresik – tudtuk meg Varga Lászlótól. Ahogy szavaiból kivettük, ideális megoldásnak azt tartanák, ha a jelenlegitől nem túl távol alakíthatnának ki kulturált, a belváros kínálatát gazdagító, igényes virágpiacot.

Már szeptemberben

Körülbelül száz asztalnak igyekeznek majd helyet találni a Csapó utca felső szakaszának két oldalán – tudtuk meg Leposa Istvántól, a Debreceni Közterületfelügyelet vezetőjétől. Az árusokkal kötött szerződés szeptember végéig szól, de azt követően is mindenki lehetőséget kap az asztalok bérletére – tájékoztatott.

Sokkal bővebb információval Tornyi Sándorné, a felügyelet piaci osztályának vezetője sem szolgálhatott. Leginkább persze annak örülne, ha ebben az évben még a régi helyükön maradhatnának az árusok – derült ki a szavaiból.
Gábor Zsombor, a városüzemeltetési osztály vezetője senkit nem biztatna, hogy ebben a reményben ringassa magát. Ő úgy tudja, hogy az ősz folyamán megkezdődnek meg az útfelújítási munkálatok a Burgundia utcától a Vár utca és a Liszt Ferenc utca találkozásáig tartó szakaszon.
De vajon mennyire tájékozottak az árusok a közeljövőben vátható változásokról? Egyikük, Tóth László egész közelire teszi a költözés időpontját. Tudomása szerint már szemptember 1-jétől elköltöztetik őket, de nem a Csapó utcára, hanem a piaccsarnokba.

Sajnálja, mert szerinte az idős emberek oda nem mennek el. Azt tapasztalja – tette hozzá –, hogy a vevők is fel vannak háborodva, mert a csarnok nem elég levegős a virágok számára.

A jövőt illetően pedig határozottan az a kérése, hogy az út rendbetétele után kapják vissza a jelenlegi helyüket. És nagyon szeretné, ha ezért azután sem kellene többet fizetni, mint most – közölte.

Szeretnénk visszajönni

– Bár hivatalos tájékoztatást nem kaptam, úgy tudom, szeptember elsejétől költöztetnek át minket a Csapó utca Dósa nádor térig terjedő szakaszára – mondta Magyar Jánosné, aki tizenkét éve dolgozik a virágpiacon. – Nem örülünk a helyváltoztatásnak, mert a körülmények azon az utcarészen nem megfelelőek, például nem lehet vízhez jutni – vetette fel.
– Sajnos, azt nem tudom, hol lesz a végleges virágpiac, ami biztos, hogy szeptembertől ideiglenesen új helyet kapunk, ahol minden árusnak egyetlen asztal lesz biztosítva.

Ez nem csak nekem, hanem több kollégámnak sem elegendő – vázolta Lévai Józsefné. – A szűkösséget csak tetézni fogja, hogy a mostani standomtól eltérően az asztalok fölött semmiféle tető nem lesz, így az időjárás viszontagságaival is meg kell majd küzdenünk.

Az lenne a legjobb, ha az új piaccsarnokban kapnánk helyet, vagy ha a felújítási munkálatok után visszaköltözhetnénk régi helyünkre – fejezte ki óhaját.

Kapcsolódó cikkek:

Új piac „gyerekbetegségekkel”

Körkérdés: Ön tudja, mi épül a régi piac helyén?

Múltról és jövőről a debreceni Nagypiac átadása napján

Átadták az új Nagypiacot Debrecenben  Debreceni új piac 2008.07.06.  piaci képek 2008.04.03  

Piaccsarnok: kötbért nem fizetnek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában