Helyi közélet

2008.07.10. 14:31

Vöröseltolódás

<p>Ismervén az Emberi Jogok Európai Bíróságának minapi ítéletét, akár a veres csillagot is ki lehetne tenni a Modemre, ha még nem lenne kint, legalábbis a nagy októberiig. <STRONG>Fábián György jegyzete.</STRONG><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Szocre_l_ki_ll_t_s_ny_lik_a_Modemben_2008_0_1/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Szocreál kiállítás nyílik a Modemben 2008.06.10." src="http://www.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A>&#160;&#160;<DIA width="900" height="700" alt="Szocreál kiállítás megnyitó 2008.07.10."><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Szocre_l_ki_ll_t_s_megnyit__2008_07_10_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Szocreál kiállítás megnyitó 2008.07.10." src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Sztálin elvtárs fogta magát, és visszanőtt, mint a gyík farka, de úgy, hogy még Leonardo Kolosszusán is túltornyosult, és ott várja a polgárosztályt és a vele szövetségeseket a Modem belső kertjében, a csütörtökön este megnyíló, Szocreál című kiállításon, és persze máris kíváncsi volnék, mit szólt volna a nép, ha a Generalissimust is kívülre, a Modem elé teszik, mint tavaly a gigászi lovat. Sőt, annak talán még nagyobb reklámértéke lett volna, ha a Lenin-szobrot állítják vissza a Kollégium sarkához, és most ismét mutathatná öles karjával az irányt: errefelé van a kiút a – Modembe. Illetve, ismervén az Emberi Jogok Európai Bíróságának minapi ítéletét, akár a veres csillagot is ki lehetne tenni a művészeti központra, ha még nem lenne kint, legalábbis a nagy októberiig, ameddig a több szempontú szoc-kiállítássorozat zajlik ott.
Joszif Visszarionovics azonban bé van zárva, nem kell félnünk tőle, a szellem, amely jól bejárta Európát, a palackban marad, nyugodtan, testközelből szemlélhetjük a sztálini gólemeket, nem harapnak, etetésük persze szigorúan tilos, üdvözli Önt az Orwell Állatke Rt.
Túl az ötvenes évek szocreálja által felvetett esztétikai kérdések izgalmasságán, a rákosizmus, festészetestül, szobrászatostul egyre távolodván tőlünk, olykor még derűsnek is tűnhet a mostani „kapreál”-ból nézve, vöröseltolódás van, mondják a csillagászok, de azért ugyanúgy érezhető még a borzongató, vagy épp gyomormarkoló közelsége is.
És valljuk be: élvezzük meghuzigálni a döglött oroszlán bajuszát. Azzal a jelentős különbséggel persze, hogy az oroszlán nemes állat.
– Fábián György –

http://ludwighernya.blogging.hu
Hernya extra – A szerző blogja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában