Helyi közélet

2008.07.03. 12:54

Gerillakertészek vették be a várost

<p>Lezárult a Zöld Vadművelet 2.0 – Facsemeték a Bajcsy-Zsilinszky úton, titkon virágba borított vasútállomás.<BR /></p>

Húsz településen csaknem 270 négyzetméter új, titokban beültetett zöldfelület – ezzel az eredménnyel zárult a Hegyalja Fesztivál által immár másodszorra meghirdetetett Zöld Vadművelet gerillakertész-akció.

Országosan 57 csapatba tömörülve, 270 Vadművelő ragadott ásót és kapát, hogy a június 5-én, a Környezetvédelmi Világnapon kezdődött nagyszabású invázió keretében az ország mintegy 20 településén az éj leple alatt egy kis maroknyi zöldet varázsoljon a betonrengetegbe.

1300 palántát, cserjét és színes virágot ültettek el a lelkes gerillakertészek, s így hozzávetőlegesen minden résztvevő 1 négyzetméternyi új, zöld területet teremtett lakóhelyén.

Hazánkban a „gerillakertészkedést” a Hegyalja Fesztivál kezdeményezte és finanszírozza immár második éve, hisz a fesztivál tudatos építkezéssel évről évre egyre nagyobb hangsúlyt fektet a fiatalok körében a környezetvédelem és a környezettudatosság kommunikációjára.

Idén minden gerilla-résztvevőt egyenpólóval ajándékoztak meg, a legjobb pályaművek pedig anyagi támogatást kaptak. A Fesztivál mellett idén a budapesti Margithídon ténykedő első gerillakertészeket tavaly eleinte még feljelenteni akaró Fővárosi Közterület-felügyelet is felajánlott 250 palántát, s így a virágokból jutott többek közt Pomázra egy óvodába, valamint a váci Szent István térre is. Aki nem pénz- vagy palántabéli segítséget kapott, azok munkáját a Hegyalja fesztiválbelépővel jutalmazta, így 50 bérlet és 100 napijegy talált idén zöld-gazdára.

Az elmúlt egy hónapban több mint húsz település aktivistái vettek részt a világ legnagyobb gerillakertész-bevetésén. Kaposvár, Miskolc, Zalaegerszeg, Tiszavasvári, Egyházerdő, HajdúszoboszlóDebrecen, Tata, Örkény, Dabas, Pécs, Paks, Hajdúnánás, Tiszalök, Bicske, Vác, Szolnok, Székesfehérvár, Berettyóújfalu, Tököl és Budapest is a kertészek célpontjai közt szerepelt, akik igazán változatos és gyakran szellemes terveket valósítottak meg.

A fővárosban a Lágymányos guerillaz öt akciót is végrehajtott, a közel húszfős Prohászka-csapat a Bajcsy-Zsilinszky útra ültetett fiatal facsemetéket, az öttagú Kertészlények pedig a Pillangó utca-Fogarasi út sarkánál, egy nevesincs térre varázsoltak virágokat.

Négy Zöldamazon a Flórián térre „rajzolt” virágból békejelet, míg Szerencsen a Zipetgló Hada, azaz öt fiatal tette ugyanezt, a Dinoszauruszhányás-Világranglista fedőnévre hallgató „bevetésen” pedig az egyházerdei fiatalok az egész vasútállomás kivirágoztatására vállalkoztak.

Ahogy a beszámolók egyikében is olvasható, a városszépítő gerilla-akció nemcsak az öntevékeny csoportokat, baráti társaságokat kovácsolta össze, de hozzájárult a szélesebb értelemben vett társadalmi összefogáshoz is, még ha egyelőre „csak” az utca szintjén is: „A szemközt álló élelmiszerüzlet kedves eladónője megengedte, hogy a boltból vizet hordjunk a fához, így az utcán megálló aktívabb, és a buszon ülő passzívabb érdeklődőkkel együtt családias kis életközösséget alkottunk.”
A tervek és az akciókról készült videók a http://www.zoldvadmuvelet.hu/akciok weboldalon meg is tekinthetők.

 

  • A fesztivál hivatalos weboldala
  • Tokajról bővebben
  • Rakamazról bővebben
  • Idén is a környezetvédelem jegyében zajlik a Hegyalja
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában