Helyi közélet

2008.06.26. 12:59

Támad a láthatatlan ellenség

<p>Debrecen – Nemcsak nyaraláskor, a hétköznapokon sem szabad elfeledkezni a bőrünk védelméről. A szakértők véleménye szerint lehet egészségesen barnulni, csak óvakodjunk a káros sugárzástól. <BR /><BR /></p>

A nyár beköszöntével ügyelnünk kell a fokozott fényvédelemre, azért hogy elkerüljük a kellemetlen leégést és annak esetleges komoly bőrgyógyászati következményeit. Ha tehetjük délelőtt 11 óra és délután 3 között ne tartózkodjunk hosszabb ideig a napon.

A szakértők véleménye szerint lehet egészségesen barnulni, csak óvakodjunk a káros sugárzástól. Dobránszky Irén bőrgyógyász elmondta, a ma kapható legjobb készítmények már mechanikai szűrőt is tartalmaznak, de ezek használatát naponta többször kell ismételnünk, különösen a leégésre hajlamosabb területeken, ezek a váll, a hát felső része és az arc.

A vízlepergető hatású fényvédők alkalmazását törölközés után mindig meg kell ismételni. Bőrtípusunknak megfelelően válasszunk fényvédőt, ügyelve arra, mennyi időt szeretnénk a napon tölteni.

Az 50 faktoros naptej főként azoknak ajánlott, akik olyan betegségben szenvednek vagy olyan gyógyszert szednek, ami fényérzékenységet okoz.

Az UVA is káros

Magas UVB sugárzásnál az utcára kilépve is védjük magunkat a káros hatásoktól, viseljünk napszemüveget, kalapot, ruházatunkkal takarjuk el az érzékeny bőrfelületeket és használjunk fényvédő krémet. – A szoláriumokban többnyire a barnulásért felelős UVA sugárzás éri a bőrünket, nagy dózisban azonban a bőr öregedéséhez vezethet ezért, csak minimálisan, a napozás előkészítésére javasolt – mondta Páldeák László bőrgyógyász, s hozzátette, hogy ott is ügyelnünk kell a megfelelő minőségű és mennyiségű fényvédő használatára. Bármilyen készítményt is választunk – tej, spay vagy krém–, egy a lényeg kombináltan védjen mindkét sugárzás, de különösen a leéégést okozó UVB ellen.

Kovács Andrea Zsuzsa

  • Az erős UVB sugárzás rákot okoz
  • hatvan év felett nem ajánlott a napozás
  • Napozni szeretünk és kész
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában