Helyi közélet

2008.06.30. 07:01

Röghöz kötve; nem eladók a jó földek

<p>Mint ahogy annak idején fogadni mertem volna rá, hogy a kárpótlási jegyes földárverések haszonélvezői között a földműves lesz a legkevesebb, úgy a termőföldből, mint bombabiztosnak tűnő befektetésből sem a paraszt szakít nagyot. <STRONG>Petneházi Attila jegyzete.</STRONG></p>



Hozzáértők váltig hangoztatják, hogy a tuti üzlet ma a termőföld, ami szerencsés esetben még a tőzsdei hozamoknál is jelentősebb hasznot hozhat a befektetőnek. Ráadásul kockázat szinte nulla, szemben a tőzsdével, ahol ugye hol kerék, hol talp; csak azt nem tudni soha, hogy éppen melyik...



Mielőtt még a kedves olvasó nyakába venné a fél világot, hogy zsíros földekkel bástyázza körül magát, nem árt, ha belegondol kicsit: ő piacra dobná-e féltve őrzött parcelláit hektáronként mondjuk félmillió forintért egy olyan helyzetben, amikor a csapból is az folyik, hogy árrobbanás előtt a hazai földpiac, meg hogy hamarosan nálunk is milliókban mérik majd a határt százezrek helyett.

Hiszen a bolond is tudja, hogy évek óta a politika hibernálja az árakat azzal, hogy a jog eszközével gyakorlatilag ellehetetleníti a földpiacot.

Ma úgy állunk, hogy akiknek lenne pénzük termőföldet vásárolni (belföldi jogi személyek, illetve külföldi magán- és jogi személyek), azok nem tehetik, akik pedig tehetnék (hazai magánszemélyek), azoknak nincs rá pénzük.

Hozzáértők váltig állítják, ötven hektár alatt nem éri meg földet venni, egy ekkora birtok viszont barátok közt is legalább huszonötmillió forintba kerül. Lehet, hogy ők is csak azért mondják..?

E-mail: [email protected]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában