Helyi közélet

2008.06.17. 12:16

Állítsák le a fák kivágását!

<p>Debrecen – A Tiszántúli Környezetvédelmi Felügyelőség és a Hortobágyi Nemzeti Park is azt kéri Debrecen jegyzőjétől, hogy állíttassa le a Jókai, Csokonai, Garai, Tanító utcákon elkezdett fakivágásokat.</p>

A leveleket ezekben az órákban továbbítják a polgármesteri hivatalba.
Bajkán Ildikó, a Jókai és Borz utca sarkán álló társasház lakója szintén felháborodva telefonált.

Mint sorolta, senki nem értesítette, tájékoztatta őket az okokról, e szörnyű döntésről, egyszer csak azt látták, hogy fűrészgépekkel esnek a hatalmas, számukra gyönyörű fáknak. Azon túl, hogy a lakókörnyzetük elveszti a jellegzetes hangulatot, amiért szeretnek itt lakni, sajnálják a 80 éves fákat és a madarakat, amelyeknek fiókái most elpusztulnak.
– A nagy esőzések után ezek a fák gyönyörűek, életük teljében pompáznak, betegségnek nyoma sincs.

Télen is ide járnak madarak tucatjai, a fák termésével táplálkoznak Ok nélkül hivatkoznak arra, hogy a gyökerek tönkre teszik a járdát!

A Jókai utcán csupán 2-3 helyen emelkedett ki a gyökér, de ezt meg lehet oldani! Lehetnénk büszkék rá, hogy a fához igazítjuk a járdát, mert mi védjük a természetet. Ehelyett az egész fasort kivágjuk, hogy pakolót építsünk?! – bosszankodott Bajkán Ildikó, akinek tiltakozó levelét lakótársak közül sokan aláírták.
A Napló értesülései szerint a hajdúböszörményi Zöld Kör fordult az ügyben a környezetvédelmi felügyelőséghez. Hajduné Víg Katalin természetvédelmi osztályvezető tájékoztatása szerint azt kérik Debrecen jegyzőjétől, hogy a fészkelési idő végéig állíttassa le a fák kivágását.

A Napló megkereste a Hortobágyi Nemzeti Park igazgató-helyettesét, Gyarmathy Istvánt is, aki elmondta: vizsgálatuk szerint a fák túlnyomó többsége egészséges, és jelenleg is sok-sok madár élőhelyei.

Azt kérik ezért, hogy a jegyző függessze fel a megkezdett munkát, illetve az önkormányat vizsgálja felül e döntését.

  • Fák nélkül az élet Debrecenben Favágás Debrecenben 2008.06.05.  Garai favágás 2008.06.07.
  • Milyen lenne fák nélkül Debrecen? Hamarosan megtapasztalhatják a debreceni belváros lakói. Aggodalomra persze semmi ok, hiszen csak 220 ostorfát irtanak ki a nyáreleji hőségben.

  • Életét vesztette fakivágás közben
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában