Helyi közélet

2008.06.25. 16:36

Javítanak a megye úthálózatán

<p>A 42-es és 47-es főút 80 kilométernyi szakaszának felújítása június végére befejeződik, a megyében a következő két évben több főutat is megerősítenek.</p>

Debrecen – A 42-es és 47-es főút 80 kilométernyi szakaszának felújítása június végére befejeződik, a 4-es számú főúton 27 kilométernyi rész (Püspökladány és Hajdúszoboszló között) burkolaterősítésének előkészítése megtörtént, jövőre kezdődik a munka.

Ezeket további út- és csomópont rehabilitáció követi – mondta Povázsai Pál, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) V. projektirodának vezetője szerdai sajtótájékoztatóján a Kölcsey Központban.
A 4-es számú főút Debrecent elkerülő szakasza (Bocskaikert mellett) 12 km új út és 2 híd megépítését jelenti, az építési és környezetvédelmi emgedélyek megvannak, várhatóan 2009. januárban indul a munka, 2009. áprilistól pedig a Hajdúhadház-Téglás szakaszt erősítik meg a megyehatárig.

Kijavítják, megerősítik a 4-es főút 7 kilométernyi darabját (Hajdúszoboszlótól az M35-ös debreceni elkerülő leágazásáig), 2009. áprilisától szeptemberig.
A 33-as főút Hortobágyon átmenő 3 kilométernyi szakasza is megújul a műemléki Kilenclyukú híddal együtt, ezen munkálatok már idén szeptemberben elkezdődnek és előreláthatóan egy évig tartanak.
A NIF beruházásában több veszélyes debreceni közlekedési csomópontot is átépítenek. A Vágóhíd-Hétvezér utcai projekt indul leghamarabb, a közbeszerzés eredményhirdetése jövő héten lesz.

Átalakul a Benedek téri benzinkútnál lévő és a 35-ös út József Attila utcai csomópontja, illetve – Debrecennel közös beruházásként – a Hadházi út-Nyíl utcai kereszteződés.
A tervezett projektek előkészítése különböző szakaszokban van, aláírt támogatási szerződések még nem állnak rendelkezésre. A NIF képviselői azt remélik, 2008. év végére minden szükségés dokumentum meglesz.

A beruházásokról
A NIF állami tulajdonú társaságként elsősorban közutak fejlesztését végzi, az V. irodája a Békés, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei munkálatokat koordinálja. A beruházásokat három pénzalapból finanszírozzák. A KözOP (Közlekedési Operatív Program 2007-2013) Európai uniós forrás, a Kohéziós Alap (KA) és az Útpénztár hazai támogatást nyújt. A 42-es és 47-es főút most befejeződő felújítási munkáit teljes mértékben az EU finanszírozta. Útszakasz Költség Forrás Tervezett kezdés 42. és 47-es főút 17 millió Euro KözOP 2008. jún. (bef.) 4. főút Pl.-Hszob. + Hh-Téglás 2,8 mrd Ft KözOP 2009. ápr. 4. főút Db-t elkerülő 9,1 mrd Ft KözOP 2009. jan. 4. főút Hszob. M35 800 m Ft KözOP 2009. ápr. 33. főút Hort. 1 mrd Ft Útpénztár 2008. szept.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában