Helyi közélet

2008.06.26. 17:40

Ígéretesen zengő korzó

<p>Debrecen – Debrecen nyári kulturális programkínálatában előkelő helyet foglal el az országos viszonylatban egyedülálló, július négy hétvégéjén át tartó Cívis korzó.</p>

A hangulatos, nyüzsgő, színes sorozat könnyed és tartalmas szórakozást ígér – ajánlja a a Főnix Rendezvényszervező Kht.

A rendezvény utcai performance-ok, utcazenészek és -színházak közreműködésével idézi meg a II. világháború előtti Piac utca korzójának sajátos atmoszféráját. Lehetőséget teremt találkozásra, ismerkedésre, kulturált szórakozásra és könnyűzenei műfajok minőségi produkcióinak megismerésére – ismerteti a közlemény. Az eseménysorozat zenei gerincét a népzenéből gyökerező világzene alkotja, emellett vásári fotográfusok, portréfestők, mutatványosok, karikaturisták színes forgataga is szórakoztatja a közönséget. A gyermekeket – a hagyományokhoz híven – matiné várja.

A hétvégék korzója a zenés műfajok és kultúrák sokszínűségére fókuszál. Július 4. és 6. között holland, portugál és spanyol akkordokon túl hallhatjuk a Magna Cum Laude és a Barbaro varázslatos melódiáit.

A második júliusi hétvégén (11–13.) kasztíliai táncdallamokkal érkezik a Tradere együttes, míg az Elsa Valle & Rumba Caliente dzsessz-szel fűszerezett kubai ritmusokat szólaltat meg. Michel Montanaro, az európai szabadzenélés vándora is ellátogat a korzóra Maszkura és a tücsökraj tangóharmonikájával és nagybőgőjével sajátos tücsökzenét komponál. A Pannonia Allstars Ska Orchestra paso zenéjével teremt kiváló hangulatot.

Július 18. és 20. között a folkzene jut főszerephez. A legkiválóbb népzenészek mutatják be új lemezeiket: Pál István „Szalonna” és Bandája (Örömzene), Berecz András és barátai (Legényes) s a Csík zenekar (Ez a vonat, ha elindul, hadd menjen…). A Suhancos, a Napra és a Vágtázó Csodaszarvas pedig a Kárpát-medence népzenéjét ülteti át a modern kori hangzásvilágba.

A korzó zárónapjaiban (július 25–27.) a lengyel „útonállók” zenekara, a Tolhaje saját népzenéjükbe vegyített dzsessz elemeit mutatja be, s a Katan afrikai, indiai és távol-keleti különleges dallamokkal fűszerezi a magyar tradicionális népzenét. A cseh Cankisou az arab, afrikai és balkán zene hangjait a világ távoli sarkaiból származó hangszerekkel mutatja be.

A négy hétvége színes programjait a Tér-Film-Zene Fesztivál, a Városok, Falvak, Régiók Szövetségének bemutatkozója s az Ifjú Zeneművészek Nyári Akadémiájának koncertje kíséri.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában