Helyi közélet

2008.06.25. 10:43

Földrengés Vámospércsen

<p>Vámospércs – Arra ébredtem, hogy mozgott alattam az ágy – mesélte vámospércsi tudósítónk, Sz. Vrancsik Éva, aki maga is érezte a szerda hajnali földrengést a településen.</p>

14 02

A Richter-skála szerinti 2,5-ös erősségű szerda hajnali földrengés felbolygatta Vámospércs lakóinak életét, hiszen nem mindennapos, hogy arra ébredjenek, mozog az ágyuk alatt a talaj.

Volt, aki félálmából feleszmélve azt hitte, hogy csak egy hatalmas vihar közeleg, de sokan robbanásra gyanakodtak. Csak reggel vált számukra világossá, hogy amit éreztek és hallottak, az földrengés volt.

– Még most is kiráz a hideg, ha eszembe jut az a furcsa remegés, amit éreztem – mesélte Vámospércsen, a háza udvarán álldogáló Guba Józsefné Margitka. – Egy hatalmas csattanásra keltem fel, meg arra, hogy remegnek a poharak a polcon.

Aztán kikapcsolt a tévé, meg a digitális óra is, ettől még jobban megrettentem. Hirtelen azt sem tudtam hol vagyok.

Kiugrottam az ágyból és csak úgy pizsamában kiszaladtam az udvarra megnézni mi történt.

Először azt gondoltam összedőlt a kémény, de kint minden rendben volt – folytatta, az egyedül élő özvegyasszony – csak Csöpi nyüszített, látszott rajta nagyon megijedhetett valamitől.

Margitka csak később, a fodrásznál járva bizonyosodott meg róla, hogy nem hallucinált, más is érezte a rengést, hallotta a hangos robajt. Ahogy elindulunk a fordrászat felé, betérünk az egyik helyi bálásruha üzletbe. Kérdeznünk sem kell, mindenki a történtekről beszélget.

– Nézzék meg, még most is folyik a tenyeremen az izzadság – mutatta Szabó Józsefné, az egyik alkalmazott – lúdbőrös leszek, ha arra gondolok, milyen lehet egy 6-os erősségű rengés, ha már egy 2,5-ös is ilyen jól érzékelhető. Náluk inkább az akkor még ébren lévő lánya volt, aki jobban felfigyelt a különös jelenségre, mert egyszerre megremegtek az ablaküvegek, és a szekrényajtó is majd kiesett a helyéről.

A napfényes utcákon alig látni egy-egy embert, de a boltokból kiszűrődő beszédfoszlányok mind arról tanúskodnak, a rengés nem múlt el nyomtalanul. – Bár én nem éreztem, mert mélyen aludtam, de itt az üzletben másról sem folyik a szó a reggeli nyitás óta, mint a hajnali földmozgásról – kezdi a történetet Bende Józsefné, miközben kezében rutinról árulkodik az olló csattogása. Beszélgetésünk közben egymást váltják a vendégek körülöttünk, mindannyian hozzá-hozzá fűznek egy gondolatot a témához.

– Nagyon megijedtek az emberek, hiszen nem vagyunk hozzászokva hogy ilyenek történjenek nálunk.

Szoktuk is mondogatni, itt védve vagyunk: se hegy, se folyó, se földrengés nem zavarhat meg, és tessék – csapta össze tenyerét a megrökönyödött fodrász mester.

Sok történet eljutott hozzá azokat idézgeti számolatlan. Volt, akinke a csillárja remegett, mások meg arról meséltek, hogy az állatok már korábban felkeltették a családot, annyira nyugatalonok voltak.

10 43

Az MTA Szeizmológiai Intézetének munkatársa Mónus Péter a Haonnak elmondta, ők is regisztráltak egy rengéshullámot, melynek erősségéről még nincsenek pontos adataik, mert a Vámospércshez legközelebb telepített szeizmográf Tarpán van, de azzal jelenleg nincs közvetlen kommunikációs kapcsolatuk.

Adataik szerint a földmozgást a piszkéstetői és jósvafői műszer is érzékelte. A településen többen ijedtükbe kirohantak a házukból, mert eddigi értesüléseink szerint a rengést erős hanghatás is kísérte.
Folytatás később...

- F. Á. -

  • Rendõr elõtt ütközött egy sün miatt Egy sün miatt ütköztek 2008.06.25.
  • Zebrán ütöttek el egy gyalogost DebrecenbenZebrán ütötték el
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában