Helyi közélet

2008.05.20. 11:21

Vissza a szeméttelepet a természetnek!

<p>Debrecen - Szinte az egész megyét érinti a rekultivációs program, melynek keretében a régi, lezárt szeméttelepeket felszámolják. Ha minden jól megy, szinte teljes egészében pályázati forrásból végezhető el a munka.</p>

Szinte az egész megyét érinti a rekultivációs program, melynek keretében a régi, lezárt szeméttelepekről a hulladékot elszállítják, hasznosításáról, megsemmisítéséről gondoskodnak, mérésekkel ellenőrzik a talaj és a talajvíz tisztaságát, és a területet az eredeti állapotnak megfelelően adják vissza a természetnek.

A Környezet és Energia Operatví Program (KEOP) pályázaton nyerrhetnek pénzt a szükséges munkákra a hulladékhasznosítással foglalkozó társulások. Jelenleg a második forduló előkészületei zajlanak.

Előkészületek

A Hajdúsági Szilárd Hulladéklerakó és Hasznosító Társulás ISPA projektből kimaradt nyolc települése nyert a KEOP 2.3.0. pályázaton forrást a régi szeméttelepek rekultivációjára.

A nyertes pályázatról Kiss Attila a társulás elnöke, Hajdúböszörmény város polgármestere számolt be csütörtökön a sajtó képviselőinek.

A tájékoztatón a kétfordulós pályázat sikeres első fordulójáról elhangzott, hogy 85 százalékos támogatással és 15 százalékos önerőből, összesen mintegy 63 millió forintból az engedélyes tervek elkészítése, engedélyek beszerezése, a 2. fordulós pályázati dokumentáció elkészítése, ezen belül a projekt megvalósítási szakaszában szükséges közbeszerzési eljárások dokumentációinak elkészítése valósulhat meg.

 Az előkészítési munkák 2009. május elején fejeződnek be. A nyolc település közül hatban helyszíni rekultivációra, míg Balmazújvároson és Hajdúböszörményben teljes rekultivációra lesz így lehetőség. A tervek mintegy kétmilliárd forint értékben a sikeres második forduló esetében száz százalékos pályázati támogatással valósulhatnak meg.
Biharban is „félidőben” van a rekultivációs pályázat. Olajos Mihály, a Bihari Szilárd Hulladéklerakó és Hasznosító Társulás elnöke elmondta, hogy az első fordulóban 51 millió forintot nyertek a második forduló előkészületeire.

A tervezett rekultivációs program 34 hulladéklerakót érint, a projekt teljes költsége 1 milliárd forint lesz, remélhetőleg teljes pénzügyi támogatottsággal. Várhatóan 2009-2010-ben végezhetik el a munkálatokat.
 

Részletek
A Hajdúsági Szilárd Hulladéklerakó és Hasznosító Társulásnak 14 település a tagja. Közülük 6 település bezárt szeméttelepeinek rekultivációja ISPA támogatással valósul meg. Ezek a települések: Hajdúdorog, Hajdúhadház, Téglás, Hajdúnánás, Hortobágy, Bocskaikert. Az ISPA projektből kimaradt 8 település, ahol most a KEOP - 2.3.0. pályázaton nyertek támogatást első fordulóban 9 régi, bezárt szeméttelep rekultivációs előkészítési munkára: Hajdúböszörmény, Balmazújváros, Folyás, Görbeháza, Tiszagyulaháza, Újszentmargita, Újtikos, Polgár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában