Helyi közélet

2008.05.08. 15:28

Svájc fizeti a fejlődésünk

<p>Debrecen - Idén már pályázhatunk a közel 131 millió svájci frankra, melyből régiónknak közel 26,2 millió jut. Ezt a támogatást minden 2004-ben az EU-hoz csatlakozott ország megkapja a fejlődéshez és felzárkózáshoz.</p>

Egy 2006-os megállapodás szerint az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott 10 tagország összesen 1 milliárd svájci frank fejlesztési hozzájárulást kap Svájctól, 5 év lekötés és 10 év kifizetés feltételével – ismertette a tényeket a svájci-magyar együttműködési programról Szalóki Flórián a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség főosztályvezetője a csütörtöki debreceni információs napon.

Az érintett országok közül, Lengyelország után, hazánk kapja a legnagyobb támogatást, mintegy 21 milliárd forintot, melynek 40%-át kötelezően a legelmaradottabb régiók – Észak-Alföldi és Észak-Magyarországi – felzárkóztatására kell „költeni”.

Kiemelten megemlítették Hajdú-Bihart is, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék mellett. A támogatások felhasználására elsődlegesen 9 területet jelöltek ki, köztük az egészségügyet, a környezetvédelemet, a regionális fejlesztést és a civil szektor fejlesztését is.

A megvalósítható projektek minimum 160, maximum 640 millió forint kaphatnak, és minden esetben közcélúnak kell lenniük.

A rendezvényen elhangzott, hogy a hatékonyság és a láthatóság elvének kell érvényesülnie a megvalósuló terveknél. Pályázni legkésőbb 2012-ig lehet, a támogatásokat pedig 10 év alatt fokozatosan fogják folyósítani.

- F. Á. -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában