Helyi közélet

2008.05.13. 17:48

Hajdú-Bihar megye hét csodája: végeredmény

<p>Ön szerint melyik az a természeti vagy épített érték, műemlék, vagy műemlék együttes, egységes településrész, vagy egyedi exkluzív látványosság, mely érdemes erre a címre? A szavazés lezárult, lássuk a végeredményt.</p>

Hajdú-bihar hét csodája Rendkívül szoros versenyben, egy tized százalékkal nyert a zeleméri templomrom. Közel két hónapja kezdtük el keresni a megye hét csodáját a Napló és a Haon közös játékában. Olvasóink a 7csoda.haon.hu internetes oldalon, valamint a napilapból kivágott szelvényeken közel ötven ajánlást juttattak el hozzánk, ezek közül a megye kereskedelmi és iparkamara turisztikai tagozata 26 helyi értéket, nevezetességet juttatott a döntőbe, ahol olvasóink több ezer szavazata alapján kedden megszületett a végeredmény. Az első két helyen végig óriási verseny zajlott a zeleméri templomrom és a nagyhegyesi krátertó között. Végül a templomrom győzedelmeskedett. A gótikus templomrom Hajdúböszörmény legrégibb műemléke, a pápai tizedjegyzék már 1332-ben említi. A XVII. század elején pusztult el. A második helyezett nagyhegyesi kb. 200 méter átmérőjű krátertó, amely egy gázkitörés nyomán keletkezett 1961-ben, s melynek mélyén még ma is ott pihen a fúrótorony... A Nagytemplomtól a Kilenclyukú hídig A lista harmadik helyére a debreceni Nagytemplom került, a negyedikre pedig az 1552-től eredeztethető, az országban egyedülálló komádi rákmotívumos vászonhímzés. Ötödik helyen végzett a gyönyörű parkkal is büszkélkedő téglási Dégenfeld-kastély, melyet a XIX. században építettek át klasszicista stílusban. A lista hatodik helyén végzett a tépei kastély: hajdanában a nagyváradi püspökség prépostjának rezidenciája volt. Végezetül bekerült a megye hét csodája közé az 1833-ban felavatott hortobágyi Kilenclyukú híd, mely a világörökség részévé lett Hortobágy jelképévé vált. Köszönjük olvasóinknak az ajánlásokat és a több ezer szavazatot! Az Önök által megválasztott hét csoda számára oklevelet állítunk ki, és ezentúl büszkén viselhetik az olvasóinktól kapott címet.

 

A hét csoda:

1.Zeleméri templomrom - 14.81 százalék

2. Nagyhegyesi krátertó - 14,71 százalék

3. Debreceni Nagytemplom -8,35 százalék

4. Komádi rákmotívumos hímzés - 8,1 százalék

5. Téglási Dégenfeld kastély - 7,3 százalék

6. Tépei préposti kastély - 6,6 százalék

7. Hortobágyi Kilenclyukú híd - 6,3 százalék

 

 

 

SZAVAZÁS

A szavazás eléréséhez kattintson erre a sorra!

Olvasóink véleményére

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában