Helyi közélet

2008.05.30. 18:35

Demonstrálók zárták le a fél sávot a 4-es főúton

<p>Az elkerülő út közelsége miatt tiltakoztak pénteken a Hajdú-Bihar megyei Bocskaikertben. Az itt lakók délelőtt autóikkal azért zárták le a 4-es főút egyik sávját, mert a tervek szerint az új elkerülő út alig 55 méterre lesz a házaiktól – értesültünk a Független Hírügynökségtől.</p>

Az érintettek félnek a zajtól, a bűztől és ingatlanjaik elértéktelenedésétől tartanak. A település képviselőtestülete ezzel szemben, egyhangúan támogatja az új nyomvonal megépítését.

A demonstrálók az új nyomvonal ellen és házaik értékvesztése miatt tiltakoztak. A 4-es főút ugyanis most kettészeli Bocskaikertet. A településen naponta több mint 15 ezer jármű dübörög keresztül. Az elkerülőre a tiltakozók szerint is szükség van, de nem ilyen közel a házaikhoz.

Fekete Béla szerint a település három ezer lakója ezzel beszorul két forgalmas főút közé, és emiatt a falut nem elkerüli a zaj és a bűz, hanem rátelepül - mondta a helyi Zöld Egyesület elnöke a Független Hírügynökségnek.

Százötven családot érint

Ez 150 család számára elfogadhatatlan, ezért zárták le autóikkal a 4-es főút egyik sávját. Ezzel szemben a helyi képviselők mindegyike támogatja a tervet - mondta Szaniszló Tamás a település jegyzője. Emiatt a tiltakozók pénteken az önkormányzat épülete előtt is tüntettek, de hiába, mert a hivatal kapuja zárva volt, senkit sem engedtek be.

Az új nyomvonalra a szakhatóságok már kiadták a jogerős környezetvédelmi és építési engedélyt is. A demonstrálók kártérítési perek indítását fontolgatják az önkormányzat ellen, mert szerintük a hivatal nem képviselte az érdekeiket. A várható környezeti- és zajterhelés miatt többen árulják házaikat, de amióta kiderült, hogy az új nyomvonal a közelben lesz, a tulajdonosok nem tudják az ingatlanokat eladni.

A tiltakozók azt akarják, hogy az elkerülő út a házaiktól ne 55, hanem 900 méterre legyen. A kétszer egysávos utat a kivitelező a tervek szerint idén ősszel vagy legkésőbb jövő tavasszal kezdi építeni.

Balesetek megyénkben
  • Öngyilkosság: vonat elé vetette magát Apafán Öngyilkosság az aluljáróban 2008.05.27. Video
  • Biciklissel ütközött egy autó az István úton Baleset, biciklissel ütközött az István úton 2008.05.27. Video
  • Rendszámot minden jármure!
  • Súlyos gyalogosgázolás az Egyetem téren Súlyos gyalogosgázolás 2008.05.27. Video
  • Motor és autó ütközött KabánálMotorosbaleset Kabánál 2008.05.26. Video Video Video
  • Baleset: elfutott a helyszínrol a sérült Elfutott a sérült a debreceni balesetben 2008.05.27.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában