Helyi közélet

2008.05.07. 06:25

Debreceni diákok a bükki sziklákon

<p>Beleülni a semmibe 30 méteres tátongó mélység fölött, finoman elrúgni magad a sziklától, s közben nem kapaszkodni másba, csak a bizalomba, hogy odafönn, a hozzáértők mindent jól szereltek össze. <dia width="900" height="700" alt="DEKOM-os gyakorlat II. 2008.05.06."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/DEKOM_os_gyakorlat_II__2008_05_06_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="DEKOM-os gyakorlat II. 2008.05.06." /></a></dia></p>

Leírva talán szépnek hat, de azoknak az orvostanhallgatóknak a fejében, akik speciális mentési gyakorlaton vettek részt nemrég a Bükkben, inkább az járt, hogy csak éljék túl valahogy.

Az elszántabbak számára – merthogy volt, aki köszönte, és inkább egy kortyot sem kért a magasság szédítő adreanlinkoktéljából – maradandó élményt jelentett saját halálfélelmének legyőzése, s némelyikük arca már a második ereszkedéskor győzelemittasra váltott a falfehérről.

A sima sziklákon a diákok abból vettek leckét a Debreceni Egyetem Különleges Orvos– és Mentőcsoportja irányításával (DEKOM), hogy mi vár rájuk, ha például egy bajba jutott siklóernyőst kell megmenteniük.

Nem hétköznapi

Bár nem ez volt az egyetlen, hétköznapi orvos–beteg találkozótól messze elrugaszkodó pont, maga a tábor nem egyszerűen csak a veszélyhelyzetek, a szó szerinti buktatók bemutatásáról szólt, hanem arról is, hogyan, milyen orvosi és kommunikációs eszközöket használhatnak a katasztrófa–szituációba vagy egyszerűen csak a megszokott kórházi környezettől elütő helyre pottyant orvospalánták.

A DEKOM éve óta rendszeresen dolgozik terepen, legyen az egy földrengés, egy szökőár tragikus helyszíne, vagy csupán a Debrecent körülölelő, esetenként mégis világ véginek tűnő tanyák világa.

A Késmárky András áltak vezetett DEKOM – mely messze földön öregbíti a cívisváros hírnevét, több konzulátussal ápol kiváló kapcsolatot, s jelenleg Magyarország hivatalos orvoscsoportja – két éve fordult a Debreceni Egyetem hallgatóinak képzése felé, s persze a fiatalokat nem kell különösebben kapacitálni a speciális körülmények közötti mentést okító tanórák látogatására.

Az április végi, három napos bükki tábor során a hallgatók egyebek mellett megtanulták használni a GPS-t (műholdas helymeghatározó), mely ma elengedhetetlen része a gyors mentésnek – lezuhant turistákat kellett megtalálniuk –, megismerkedtek egy kútba esett kisgyermek felhozásának, ellátásának tudnivalóival, műszeres újraélesztési fogásokat gyakoroltak, előtte pedig részt vettek a saját sátorkórházuk létrehozásában, a szükséges infrastruktúra kiépítésében.

És a láthatáron egy másik mélység: a csoport a hegyek után a vizek felé fordul, jelenleg egy vízimentési tanfolyam lebonyolítását szervezi.

RaL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában