Helyi közélet

2008.04.25. 16:50

Valóban a világot jelentő deszkák

<p>Debrecen – Az idén rendezik meg kilencedik alkalommal a nemzetközi angol nyelvű drámafesztivált a Debreceni Egyetemen. <A href="http://www.haon.hu/hirek/im:haon:newspaper-hbntippek/cikk/angol-dramafesztival/cn/boon-news-fabiangy-20080425-043346"><IMG height="13" src="http://archive.haon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B> Részletek, program</B></A> [.pdf – 73; 72 KB]</p>

A találkozót, melynek előadásai május 2–3. között zajlanak a debreceni Víg Kamaraszínházban, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának Angol–Amerikai Intézete és az Angol Nyelvű Dráma Társaság (HUSSDE) közösen rendezi meg.

A Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok pénteki közleménye ismerteti: 1999-ben, az intézet és a Csokonai Színház összefogásában indult el a drámafesztivál, amely az angol szakos hallgatók színházi specializációjú képzéséhez kapcsolódik. Az egyetemi angolképzésben több mint húsz éve alkalmazzák kommunikációs készségfejlesztésre a drámajátékot, ami a mai napig nagyon érdekli a hallgatókat. Ebből a nyelvtanítási módszerből nőtte ki magát az angol szak színházi specializációja, amely a képzés végén vizsgaprodukcióval zárul. 1999-ben tartották az első vizsgaelőadásokat, melyek olyannyira jól sikerültek, hogy egyre több felsőoktatási intézmény csatlakozott a rendezvényhez, így az elmúlt években már nemcsak helyi, hanem meghívott produkciók versenyeznek egymással a nemzetközivé szélesedett drámafesztiválon.

Az idei találkozón a debreceniek mellett két veszprémi egyetemistákból álló társulat, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem hallgatóinak színjátszó csoportja, illetve két nagyváradi együttes is szerepel, továbbá egy ír és egy angol színházi társaság vendégprodukcióját is láthatja a közönség. Az előadások minimum 30, maximum 90 percesek lehetnek, s kizárólag angol nyelven adhatók elő.

A nemzetközi drámafesztivál végén zsűri értékeli az előadásokat, melynek tagjai három (pénzdíjas) produkciós díjat ítélnek oda, s külön elismerést kap a legjobb rendező, színész és színésznő.

A 2008. évi fesztivál újdonsága, hogy ebben az évben első alkalommal adják át a Dick St. George rendezői díjat, amelyet a szervezők 2007-ben alapítottak a névadó amerikai vendégprofesszor debreceni tevékenységének elismeréseképpen – tudatja a közlemény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában