Helyi közélet

2008.04.03. 06:32

Talán nem is olyan messze!

<p>A sokat szidott negyven esztendőben, hasonló programokkal próbálkozott az úgynevezett szocializmus is. Az eredményt ismerjük. Az ingyenességet alacsony bérekkel, alacsony életszínvonallal, hiánygazdálkodással sikerült ideig-óráig fenntartani.</p>

A március 27-ei számban jelent meg Takács Lajos „Messze vannak tőle” című írása. Ebben nehezményezi, hogy Gyurcsány Ferenc évértékelő beszédében szociáldemokrataként jellemezte az MSZP politikáját. Takács Lajos írása kétségtelenül tartalmaz igazságelemeket, de egészében alapvető tájékozatlanságot árul el.

Mindenekelőtt az MSZP szociáldemokrata jellegét nem Gyurcsány Ferenc találta ki, ezt a tényt már az alakuló kongresszus deklarálta. Takács úr hibás megítélésének alapját mindenekelőtt az képezi, hogy az 1890-ben alakult SZOC-DEM párt ideológiai és mozgalmi felépítését tekinti összehasonlítási alapnak. Csakhogy időközben eltelt több mint száz év, amely idő alatt alapvető társadalmi és gazdasági változások mentek végbe.

Ami nem változott, az a szociáldemokrata értékrendnek két meghatározó eleme: a szolidaritás és az igazságosabb elosztás. Ahhoz, hogy ez ne váljék üres jelszóvá, jól működő, fejlett gazdaság kell, hogy legyen mit elosztani. A sorrend nem cserélhető fel.

A levélben idézett SZDP program, amellyel annak idején az MSZMP is próbálkozott: az ingyenes orvosi ellátás, az állami tulajdon dominanciája szép álom, romantikus jövőkép, de messze elszakad a mindennapok realitásaitól. A sokat szidott negyven esztendőben, hasonló programokkal próbálkozott az úgynevezett szocializmus is. Az eredményt ismerjük. Az ingyenességet alacsony bérekkel, alacsony életszínvonallal, hiánygazdálkodással sikerült ideig-óráig fenntartani, és végső soron a rendszer összeomlását eredményezte.

Ne legyenek illúzióink: mindennek ára van, és mindenért fizetni kell. A modern szociáldemokrácia nem ingyenességet, hanem fejlett gazdaságban fejlett bérezést kíván megvalósítani, amelyben a dolgozó fizetni tud a szolgáltatásokért. Azonban tegyük félre a csodavárást. A jól fejlett gazdaság sehol a világon nem öt-hat év alatt született meg. Évtizedek kemény munkája, jól képzett szakemberek összehangolt tevékenysége, alulról szerveződő erős szakszervezetek, józanul, reálisan gondolkodó állampolgárok sokasága együttesen teremtheti meg a szociálisan érzékeny társadalom alapjait. Hangzatos szólamokkal, irreális ígérgetésekkel nem lehet jóléti államot teremteni.

A szociáldemokrata elveket csak úgy értelmezhetjük reálisan, ha mindig az adott társadalmi viszonyok keretei között, a gazdasági adottságokat figyelembe véve vizsgáljuk és ehhez mérjük a jobbítás lehetőségeit.
Földes László, Debrecen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában