Helyi közélet

2008.04.20. 10:03

Só sziklák a tengerszemben

<p>Debrecen – A Medve-tó gyógyhatása messze földön híres, de déltől két órán át nem lehet fürdeni a vizében. Talán sokan nem is tudják, nem kell több ezer kilométert utazniuk ahhoz, hogy élvezhessék a tengervíz jótékony hatásait.</p>

Elég, ha ellátogatnak Romániába, ahol egy európai hírű fürdő és üdülőváros, Szováta 5 különböző nagyságú sóstóval várja a kikapcsolódásra, gyógyulásra vágyókat. A legnagyobb ezek közül a Medve-tó, mely 1875-ben keletkezett, egy hatalmas zivatar következtében, amikor a Csevernyéshegy felől jövő patakok vize annyira megduzzadt, hogy tóvá gyűlt össze a Zoltán hegy lábánál.

Sótartalma vetekszik a Holttengerével, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint, hogy lemerülni benne szinte lehetetlen. S nem elég, hogy vize mint, egy tengeré, de a táj hegyvidéki, a tó pedig, a közel 40 fokos hőmérsékletet is eléri nyaranta. S, hogy miért nem lehet benne délben fürödni?

Nem a nap káros sugarai, hanem az úgynevezett heliotermikus hatás miatt, ami ilyenkor a legerősebb. Ekkor melegszik fel a víz annyira, hogy késő estig strandolhassanak az oda látogatók. S, ha megunták a lebegést a sós vízen, akkor érdemes átruccanni a szomszédos, kerámiáiról híres Korondra, vagy Tamási Áron szülőfalujába, Farkaslakára.

- F. Á. -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában