Helyi közélet

2008.04.19. 08:10

Orvosokat képzünk a külföldnek közpénzből?

<p>Debrecen – Elgondolkodtam azon, hogy a népszavazáskor miért is úgy tették fel a tandíjjal kapcsolatos kérdést, ahogyan azt feltették. Én teljesen másképp fogalmaztam volna meg.</p>

Gyakran szörfözök a neten minden cél nélkül. Így akadtam rá véletlenül egy cikkre az orvostársadalom egyik hírmagazinján.
Svéd nyelvvizsgát szereznek a Pécsett tanulók az orvosi diploma mellé.

A HÖK szerint a diplomázók harmada külföldre megy dolgozni, nagy részük Svédországba. Ha megszokják a svéd életszínvonalat, nehezen térnek vissza Magyarországra.
( Vagy egyáltalán nem, ez az én véleményem.)

Az egyik végzős nyilatkozott is, ő Svédországba készül, mert itthon megalázóan kevésnek és nevetségesnek érzi a netto 90 ezer kezdő fizetést.
Idén 130-an végeznek ott.
Számolni kezdtem: harmad része nem akar itthon dolgozni, az cca. 43 fő. Egy orvostanhallgató képzése kb 10 millió forint, így az elmenőké összesen 430 millió Ft.

Ezt fizette ki értük az állam, és fizettük mi.
És ezért a pénzért Svédországnak és más külföldi országnak képeztünk orvosokat.
Ezek után elgondolkodtam azon, hogy a népszavazáskor miért is úgy tették fel a tandíjjal kapcsolatos kérdést, ahogyan azt feltették.
Én teljesen másképp fogalmaztam volna meg:

"Egyetért-e azzal, hogy hogy akik az egyetem elvégzése után itthon fognak dolgozni, és a 6 évet 6 év alatt el is végzik, ne fizessenek tandíjat?"
Aki a diploma kézhezvétele után azonnal külfölfödre megy, vagy aki a hivatalosan megadott évek helyett 10 évig végzi el az egyetemet, az bizony fizesse vissza a tandíjat. Mindet.

Most lehet, hogy sokan megköveznének a véleményem miatt, én mégis úgy gondolom, hogy hiba volt egységesen, minden feltétel nélkül eltörölni a tandíjat.
Mert szerintem mégiscsak nem helyénvaló dolog, hogy aki nem tanul tisztességesen, vagy külföldre távozik ugyanolyan kedvezményekben részesüljön, mint aki tanul és a hazájában marad.

Mégiscsak nem helyénvaló, hogy egy csőd szélén álló, katasztrofális gazdasági helyzetben lévő ország, ahol a saját állampolgárokra sincs pénz, külföldnek képezzen közpénzből orvosokat.
Én ezt nagyon rossz ötletnek tartom.

Hudákné Lakatos Margit

li> Tandíj: a diákok szerint igazságtalan

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában