Helyi közélet

2008.04.20. 16:23

Jégverés után forgószél pusztított

<p>Hatalmas szélvihar, egyesek szerint forgószél vonult végig a falu felett szombaton. Szombaton Hajdú-Bihar számos településén volt ítéletidő. Volt jégverés a Hajdúságban és Debrecen környékén is. <DIA alt="Megdöbbentő képek a szombati viharról 2008.04.20." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Megd_bbent__337__k_pek_a_szombati_viharr_l_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Megdöbbentő képek a szombati viharról 2008.04.20." src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA><DIA alt="Vihar a megyében 2008.04.20." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Vihar_a_megy_ben_2008_04_20_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Vihar a megyében 2008.04.20." src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Cserép- és palaszedéssel, tetőfedéssel és a károk felmérésével telt a vasárnap Sárrétudvariban, ahol szombat este nem sokkal 8 óra után óriási zúgással szélvihar pusztított délnyugat-északkeleti irányban egy 100-150 méteres sávban.

A szél - egyesek szerint forgószél - útját ledőlt tűzfalak, tetőzettől megfosztott garázsok és pajták, kidől fák jelezik. Mintegy száz lakóház tetejében is keletkezett kár. Személyi sérülés nem történt.

A legnagyobb pusztítás a Vasút, a Széchenyi, a Zrínyi, a Költő Nagy Imre, az Erzsébet és a Kossuth utcákban volt. A polgármesteri hivatal munkatársai egész vasárnap járták a falut, mérték fel a károkat, regisztrálták a kárenyhítő igényeket - tájékoztatott Bodó Sándor, polgármester.

Szombaton Hajdú-Bihar számos településén volt ítéletidő. Az esti szélvihart megelőzően délután Sárrétudvariban cseresznye nagyságú jég borította el a földet. De volt jégverés a Hajdúságban és Debrecen környékén is.

Nem győzött hálálkodni Nagy Elek és felesége, hogy a kocsi nem volt a garázsban szombat este, amikor a vihar volt. Mert - magyarázzák - ki tudja, milyen kárt tett volna az ítéletidő a járműben, ha a szélnek olyan ereje volt, hogy a gépkocsitároló lecsavarozott tetejét felszakította.

- Egy pillanat műve volt - magyarázza a feleség. - Nagy zúgásra figyeltünk fel, besötétedett, úgy elborult, aztán csak az eső ömlött - idézi a történteket a feleség.
Néhány házzal odébb Zagyva Sándoréknál, a vihar a mobilgarázst emelte le a gépkocsi fölül, majd az udvar túloldalán lévő traktorhoz csapta úgy, hogy megsérült a mezőgazdasági jármű. A kukoricagórét a vihar néhány centiméterrel odább tette, miközben az oldalát benyomta. Lehet, bontás lesz a vége - sóhajt a gazda, aki ígérete szerint, minden képpen megpróbálja egyenesbe hozni a górét.

Szedegették a palát
- A másodperc tört része alatt itt volt a szélvihar - pakolgatja az udvarára sodort léceket Földesi Gyula. A gazdálkodó háztetőjén is szorgoskodik egy tetőfedő, ketten pedig a szombat esti történéseket beszélik a cserép-, pala- és deszka szedegetés közben. Majd az udvar hátsó részében lévő pajtába veszik az utat. - Itt van ez a pajta - állnak meg a gerendázat alatt. - Az elmúlt években kibírt már két szélvihart, ezzel a harmadikkal nem bírkózott meg. A palát száz métereken keresztül hordta a szél. A kárfelmérők már jártak itt, biztosításom nincs.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában