Helyi közélet

2008.04.18. 06:47

Debreceni olvasónk írja: költségvetés otthon, meg az országban

<p>Debrecen - Összevetve családunk költségvetését hazánk mérlegével, azt hiszem hasonló a gazdasági helyzetünk több millió honfitársunkéhoz. Nálunk a feleségem a „pénzügyminiszter”. Szoktam is mondani, pályát tévesztett.</p>

Talán nem mondok újat, egy-egy háziaszony sokszor a csodával határos módon tudja családja fizetőképességét megőrizni.
A körbetartozás szinte visszatérő esemény, nemcsak nálunk, de szerintem másutt is.

Ha netán kisebb bevételhez jutok, gyorsan adok belőle a feleségemnek, a kislányomnak, adott esetben a fiamnak is. Ha takarékosan gazdálkodnak, a hónap végén rövid lejáratú hitelt tudok kérni tőlük – kamatmentesen. Tehát-az egyik zsebből a másikba tesszük a pénzt, már ha van. De ettől a „gazdaságunk” nem lesz erősebb.
Nem vagyok közgazdász, de valahogy az ország gazdasági helyzetét feketén-fehéren látom.
Attól, hogy nálunk egyik hazai vállakozástól elveszünk és odadjuk a másiknak, esetleg nagyobb közterhket tesznek ránk, nem biztos, hogy jobbra fordul a sorunk. Én úgy tudom, akkor sikerülne talpon maradni, ha a bevétel nagyobb lenne, mint a kiadás. Ha nekem több a bevételem, többet tudok költeni, megtakarítani, beruházni.
Tudjuk, hogy politikusaink nagy része felelősen gondolkodik. Csak mi, egyszerű, pénzügyekben járatlan emberek nem értjük, mit is akarnak, hogyan tervezik a gazdaság fellendítését. Vagy a kommunikációt nem értjük.
Minap, talán nem véletlenül, megnéztem néhány politikai műsort, benne az Állami Számvevőszék és a Magyar Nemzeti Bank elnökének a tájékoztatóját. Valamennyien jól látják a gazdaság helyzetét. (Mi is. Érezzük.) A kiutat máshogy képzelik el.

A Számvevőszék elnöke szerint már nem bírunk több megszorítást. Szerintünk sem. A Nemzeti Bank elnöke szerint ez az egyedül járható út. Nekem a műsorban szintén szereplő filozófus,

Tamás Gáspár Miklós megoldása tetszett a legjobban. Minél több „Széchenyi”-t a gazdaságba, akkor talán van esély... Nagy és hozzáértő szakértőink vannak. Tehetséges nép a magyar. Csak lehetőséget, esélyt kell nekik adni!
Csak egy fél füllel hallottam, vagy csak halkan merte valaki megemlíteni, így nem emlékszem pontosan ki mondta: „És kellene egy kis összefogás”. Halkan, hogy mindneki megértse: összefogás.
Dobolán Antal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában